Het nieuwe ontwikkelplan, gemiste kans.

Volgens de intergemeentelijke structuurvisie mocht je de meters roodkavel verdelen naar eigen wens. In het onlangs ter inzage gelegde ontwikkelplan is dat veranderd. De meters roodkavel moeten aaneengesloten zijn.

Je kan volgens het nieuwe ontwikkelplan niet aan de andere kant van je vijver of gazon een theehuisje of een plantenkas plaatsen. Alles moet ineens naast elkaar op een kluitje. Dat is een reuze spijtige beknotting van de vrijheid die we hadden. Dat rechtvaardigt een flinke prijsverlaging van de grondprijs. De gemeente Almere kan blijkbaar toch niet met vrijheid omgaan, de regeldrift neemt helaas weer de overhand. Het is volstrekt onduidelijk welk probleem met deze regel opgelost wordt. Deze beknotting dient niet het belang van de initiatiefnemers, dus wiens belang dan wel? Wie had er last van de vorige regeling? Is het eventuele probleem niet op een andere manier op te lossen? Na de volgende herziening moeten alle huizen zeker exact 6,20 meter hoog zijn, met rode dankpannen bedekt zijn, de zelfde kleur kozijnen hebben en allemaal op een lijn staan?

Hoe haal je de ziel uit een mooi plan? Maak eerst een plan dat uitgaat van zo min mogelijk regels en ga daarna toch zaken regelen waar niemand op zit te wachten!

Dit bericht werd geplaatst in bureaucratie, omgevingsvergunning, oosterwold en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het nieuwe ontwikkelplan, gemiste kans.

 1. Douwe zegt:

  En daarmee blokkeer je initiatieven die meer dan 1 (vrijstaande) woning willen bouwen. Ik vermoed dat Almere hiermee de bewoners uit de buurt tegemoet wil komen, die bezwaar hadden tegen de grotere initiatieven in Oosterwold.

  Succes met het uitgeven van 4300 hectare!

  Like

 2. frankenco zegt:

  Of de gemeente zwicht voor klagende bewoners uit de aangrenzende wijken die op een of andere reden denken dat hun huis minder waard zou kunnen worden? Dat zou overigens volstrekt ongefundeerd zijn. Bovendien is de prijs die wij voor landbouwgrond betalen ver boven de marktprijs. Niet alleen in euro’s maar ook omdat we er nog een paar plichten en risico’s bij krijgen (water, groen, publiek toegankelijk, wegen, exploitatiekosten, etc, archeologisch onderzoek, ecologisch onderzoek, etc. ) En niet alleen is het koffiedik kijken, ook zou het wel eens kunnen dat wij enerzijds (wanneer je alle lasten niet meerekent) weinig betalen voor de standaardkavel grond (want andere typen kavels liggen boven de marktprijs) maar anderzijds met grote risico’s opgezadeld worden die zich wellicht nog gaan verwezenlijken ook. Wie wil straks ons huis nog kopen onder de aanvliegroute, zonder gasaansluiting, zonder riool, langs een stinkende sloot en met hoge lasten in verband met het te onderhouden wegennet, inclusief verhoogde aansprakelijkheid wanneer iemand daar zijn nek breekt, etc.?
  Neen, de prijs voor onze kavels is juist zodanig berekend dat die marktconform is inclusief alle risico’s en ongemakken. Ik kan ik mij niet voorstellen dat onze buren van de volgende wijk ons dat beetje vrijheid niet gunnen en dat de gemeente op een zwak moment uit angst vervolgens het mes precies in het hart van Oosterwold zet. Ik zal er wel helemaal naast zitten, zo … zijn mensen toch niet? Dat zou wel heel erg zijn.

  Like

 3. Marianne Koopman zegt:

  Wat kun je hier aan doen? Het originele plan uitleggen aan de buren?

  Like

 4. rien zegt:

  Het lijkt mij verstandig om een zienswijze in te dienen en daarbij een connectie te maken met het nieuwe Bouwbesluit wat 1 juli 2015 van kracht wordt. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen particulier opdrachtgever en een projectontwikkelaar.
  Voor een particulier worden een aantal eisen niet van toepassing verklaart zoals daglicht toetreding, grootte van de badkamer, minimale hoogte voor een belevenis verblijfsgebied e.d. met als argumentatie dat een particulier zelf wel weet welke kwaliteit hij ambieert.
  Dit lijkt mij ook een goed uitgangspunt voor het Chw bestemmingsplan Oosterwold en hiermee voorkom je dat creatieve ideeën van particulieren smoren in regelingen die eigenlijk bedoeld zijn voor projectontwikkelaar.

  Like

 5. Pingback: Indienen zienswijzen Ontwikkelplan | BOUWEN IN OOSTERWOLD

Reacties zijn gesloten.