(GEEN) Bodemleven en refractometer

De grond in Oosterwold is morsdood. Hierover berichtte ik hier. Naast de slechte staat van de grond (laat geen water door, uitgespoelde mineralen en andere voedingsstoffen, anaeroob etc.) is met name zorgwekkend dat het bodemvoedselweb eenvoudigweg ontbreekt. De grond is zogezegd morsdood. Zie het bodemlevenanalyserapport hierover.  

Toelichting: Wanneer het bodemleven goed is zal de grond luchtig zijn, goed water kunnen absorberen en vasthouden en voedingsstoffen voor planten beschikbaar maken en  vasthouden.

Planten in bodems waarin het bodemleven op orde is krijgen meer voedingstoffen, zijn minder vatbaar voor ziektes leveren meer opbrengst en zijn gezonder. In gezonde bodems is minder hinder van ongewenste gewassen. Vruchten en groente van gezonde bodems bevatten veel meer voedingsstoffen dan de vruchten en groente uit de winkel, zijn lekkerder en langer houdbaar.

refractometerOm de hoeveelheid voedingstoffen te meten in groente en fruit heb ik onlangs een refractometer aangeschaft. Daarmee kan je de brixwaarde meten. De brixwaarde verhoudt zich tot de hoeveelheid mineralen en vitamines. Ik heb onlangs zo’n ding aangeschaft. De resultaten zijn verpletterend!

Groente en fruit uit de winkel zijn niet meer wat ze horen te zijn. Een tomaat is eigenlijk maar een halve tomaat. Meer voedingstoffen zitten er niet in. Waarom moeten de brixwaarden niet verplicht vermeld worden op onze landbouwproducten? Alleen dan weet je wat je in huis haalt. We worden flink in de maling genomen, zelfs door de meeste boeren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bodemleven, brixwaarde, duurzaam en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op (GEEN) Bodemleven en refractometer

 1. Mark zegt:

  Dank voor deze zeer uitgebreide en informatieve site!
  Wij zijn zelf erg geïnteresseerd in Oosterwold – voor ons dus allemaal erg nuttige informatie.

  Ik schrok van de zin ‘bodem in Oosterwold morsdood’. Wij hebben ons juist laten vertellen dat deze grond 1 van de meest vruchtbare is van heel Nederland! Wij wonen nu ook al in Almere en onze groentetuin doet het zeer goed op de klei. Alles groeit er goed met hoge regenwormendichtheid. Het idee van Oosterwold is ook juist stadslandbouw – lekker eigen groenten en fruit verbouwen.
  Maar hoe kan dat als de bodem ‘morsdood’ is? Het is bijna reden om dit hele project te cancellen…

  Heb de rapporten net gelezen. In de samenvatting van het bodemrapport lees ik ‘Diversiteit gemiddeld; Mineralisatie: zwak tot matig; Schadelijke organismen: geen “hetgeen zeer gunstig is”. Het andere rapport is een stuk somberder.

  Schatten de rapporteurs in dat dit voor grotere delen Oosterwold geld?

  Bedankt vast,
  Mark

  Like

  • frankenco zegt:

   Beste Mark, dank voor je reactie. Omdat ik veel bezorgde emails heb ontvangen n.a.v. de rapporten heb ik er een nieuwe blog aan gewijd op 13 september 2015.

   Like

 2. Pingback: Bodemonderzoek: MORSDOOD! | BOUWEN IN OOSTERWOLD

 3. Pingback: Dode grond in Oosterwold, hoe erg is dat en wat nu? | BOUWEN IN OOSTERWOLD

Reacties zijn gesloten.