NUTSEN AKKOORD

(aangepast 30 mrt 2016 , zie onderstrepingen)

De nutsbedrijven zijn akkoord met onze tekeningen van de weg inclusief kabeltracé. Vanaf afgelopen week hebben zij nu 15 weken (tot week 26 ofwel eind juni 2016) nodig om intern alles te regelen. Daarna beginnen ze met de uitvoering. Dat zal 8 tot 10 weken duren. Daarna zullen nog wel enige dagen of weken nodig zijn voor alles in bedrijf kan. Uiteraard onder de voorwaarde dat er geen onverwachte zaken opduiken en dat de meterkasten aan de eisen voldoen. Mooi dat we nu zover zijn, jammer dat we in de zomervakantie, wanneer we verhuizen, mogelijk geen water en stroom hebben.

Wat wordt er precies aangelegd door de Combi en wat kost ons dat?

Aangelegd wordt het hoofdleidingennet langs de hoofdkavelweg en de kavelwegen (in het VTZ gebied  bijvoorbeeld is dat langs de Emile Durkheimweg, de Hannah Arendtweg, Max Weberstraat en Norbert Eliasstraat). Het betreft stroom, water en glasvezel. Dit kost ons niets tenzij blijkt dat er door de afwijkende manier van bouwen in Oosterwold extra kosten ontstaan. Dan moeten wij die extra kosten betalen (met z’n allen).

Wat wordt niet door de Combi aangelegd?

De Combi legt niet de dienstaansluitingen (aansluiting vanaf de kavelweg naar de voordeur) aan. Daarvoor moet elke initiatiefnemer een aparte aanvraag indienen, net als in de gewone wereld. Hoe dat moet lees je op https://www.mijnaansluiting.nl. Dat gaat tegen het reguliere aansluittarief.

Hoe ziet het uiteindelijke kabeltracé eruit?

De Nutsen hebben 2,5 meter nodig naast de verharding. In de structuurvisie staat reeds dat een berm van 1,5 meter gereserveerd moet worden. Daar komt dus nog een meter bij. Strikt genomen komt er maar 0,3 meter bij voor berm en leidingen (1,8 m in totaal). Maar op de 70 cm daarnaast mogen we alleen maar plantjes zetten, vandaar de 2,5 m. Binnen 2 meter vanaf de buitenste leiding mogen geen bomen staan (gerekend vanaf hart van de boom). Het hele tracé moet vrij zijn van obstakels zodat de graafmachine overal bij kan.

Schermafdruk 2016-03-29 17.55.13

De doorsnede hierboven is van de huidige Hannah Arendtweg, een half wegprofiel. Dit profiel zal uiteindelijk breder worden wanneer we overburen krijgen. Dat heeft geen gevolg voor de kabeltracés.  Verder is dit de doorsnede van de weg nadat die verhardt wordt. Momenteel ligt er enkel nog een puinweg.

Om over na te denken

Om de paar honderd meter komen transformatorkastjes. Die worden door Liander in eigendom genomen maar die komen wel ergens in een van de kavels te staan. Het gaat om minikaveltjes van 4 maal 4 meter met een onfraai schakelkastje erop (van 2*2*1,5 hoog). Die vierkantjes hoeven gelukkig niet aan de beginselen van Oosterwold te voldoen.

De kabels en leiding liggen aan slechts één zijde van de weg, waarschijnlijk aan de kant waar de meeste huizen komen zodat er zo min mogelijk  mantelbuizen onder de weg gelegd hoeven te worden om huizen aan te sluiten. Het is dus zaak om per kavelweg met elkaar een plan voor het kabeltracé te maken. 

Mogelijk stemt de gemeente er mee in dat de as van de weg iets verschoven wordt zodat de kavels aan beide kanten even veel ruimte afstaan voor de weg incl. bermen en kabeltracé. Dat kan uiteraard alleen indien de kavel aan de andere kant op ongeveer het zelfde moment geleverd gaat worden zodat daarover afspraken zijn te maken. Kan dat niet, dan zal de eerste initiatiefnemer de kabels en leidingen op zijn kavel moeten accepteren.

Moeten?

Neen, het is geen moeten. Je kan ook weigeren. In dat geval komen er geen kabels en leidingen. Dat kan erg lastig worden voor de buren die wel aangesloten willen worden. Verder komt het de waarde van je huis niet ten goede.

Overige formaliteiten

De Nutsen (spellingchecker maakt daar “mutsen” van..) wilden aanvankelijk maar één aanspreekpersoon voor Oosterwold. Uiteindelijk gaan ze akkoord met één aanspreekpersoon per doelgebied. Die persoon zal per te ontsluiten traject dus met de combi overleggen, tekeningen uitwisselen en afspraken maken. Het liefst legt de combi een zo groot mogelijk traject in eens aan.

In de statuten van de kavelwegvereniging dient daarom een machtiging ten behoeve van de vereniging opgenomen te worden zodat later niet iemand het proces kan frustreren door zijn instemming (achteraf) te onthouden. In het VTZ gebied is dat inmiddels geregeld. Bij de levering van de grond wordt bovendien een recht van opstal opgenomen in de akte zodat de kabels inclusief tracé eigendom worden van de Nutsen. Ten slotte wordt in die zelfde akte opgenomen dat de Nutsen een recht van overpad krijgen op de hele strook van 2,5 meter. Omdat e.e.a. nogal complex is stuurt VTZ erop aan dat alle leveringen in het gebied door mr. John Heldoorn gedaan worden. John heeft meegewerkt aan de constructie en weet van de hoed en de rand.

Wat mij betreft is dit het slot van de Nuts sequel. Vanaf nu hoop ik alleen nog over de supersnelle vorderingen van de uitvoering te berichten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Combi-overleg en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op NUTSEN AKKOORD

 1. Marco de Kat zegt:

  Pioniers lopen met pijlen in hun rug. Dank voor deze heldere uitleg.

  Like

 2. Bastiaan zegt:

  Fijn dat het rond is! Nog net op tijd voor de winter 😉

  Like

 3. Soemitra zegt:

  En weer geweldig goed gedaan Frank! Ik stem nog steeds voor de Frank Meijerweg!

  Like

 4. Liesbeth zegt:

  Super!

  Like

 5. Pingback: Wie betaalt de kavelweg die je zelf niet gebruikt? | BOUWEN IN OOSTERWOLD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s