Een reactie vanuit het Betondorp!

Van Peter Kindt, toekomstige bewoner van EcoParkHof ontving ik onderstaande bericht. Dat bericht is een reactie op mijn blogpost “Projectontwikkelaars niet nodig in Oosterwold“. Peter benadrukt geheel terecht dat Oosterwold ook ruimte biedt om gezamenlijk te ontwikkelen en dat dit voorziet in een behoefte van een grote groep mensen die het niet zien zitten om zelf aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er schaalvoordelen en is er meer expertise voor handen (28 weten meer dan 1). Gezien de relevantie van het bericht in het kader van de door mij aangezwengelde dialoog is de reactie van Peter hieronder integraal weergegeven. Ik nodig iedereen uit om op deze discussie te reageren door een reactie te plaatsen.

Ingezonden mededeling, door Peter Kindt, toekomstige bewoner Ecoparkhof:

De recente blog met betrekking tot projectontwikkelaars en zeker de opmerkingen over “betondorp” Ecoparkhof (EPH) daarin (die breder lijken te leven), verdienen in mijn ogen wat nuance.

Allereerst mijn respect voor diegenen die de tijd, het geld, de kennis en de energie hebben om een privé-project in Oosterwold uit te werken en vervolgens te gaan realiseren.  Zelfbouw is gezien de immense keuzevrijheid een aantrekkelijke optie binnen Oosterwold. Maar ik zou ook graag wat inzicht willen geven in de mogelijkheden van collectief bouwen, zoals EPH gedaan heeft in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en wat achtergrond te geven bij onze keuzes en opzet.

 • Belangrijkste om te melden vind ik dat Ecoparkhof een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is, en geen project van een projectonwikkelaar, een wezenlijk verschil.  Jos Abbo, architect, en samen met zijn vrouw toekomstig bewoner van EPH, heeft een vernieuwend bouwconcept ontwikkeld en met dat idee 28 enthousiaste gezinnen gevonden die met hem EPH wilden bouwen. Wij hebben in deze groep fijne en leuke toekomstige buren gevonden die hetzelfde nastreven als wij: heerlijk energieneutraal wonen in een prachtige groene omgeving, waar onze kinderen geweldig kunnen opgroeien.
 • Dat de huidige aanblik van EPH in aanbouw in jullie ogen niet de schoonheidsprijs verdient (alhoewel wij als toekomstig bewoners genieten van elke stap van het bouwproces), kan natuurlijk. Dit zegt alleen niet veel over het uiteindelijke aanzicht van de straat/wijk en de verscheidenheid aan woningen die gebouwd worden. Zowel door de verschillen in bouwgroottes (variërend van 160-320 m2 BVO, verdeeld over 1 of 2 vloeren), als door de verschillende buitenwandbekledingen (hout, steen, stuc, staal) en de verschillende plannen voor stadslandbouw, zal EPH straks een stuk veelzijdiger aandoen dan het huidig aanblik doet vermoeden… Het lijkt nu nog allemaal op elkaar, omdat het allemaal standaardmaten betreft (collectief, betaalbaar) en de manier van bouwen zo gestandaardiseerd is dat we dat zo voordelig mogelijk, doch zo kwalitatief mogelijk konden uitvoeren.
 • Graag geef ik nog meer duidelijkheid en inzicht over de structuur die wij als leden gekozen hebben en onze betrokkenheid in de totstandkoming van ons project:
  • 28 gezinnen hebben zich verenigd in de Vereniging CPO EcoParkHof en zijn opdrachtgever aan een uitvoerende stichting. Die bestaat uit Jos Abbo als architect en verder een juridisch adviseur, een constructeur en een vastgoeddeskundige. Experts die weten hoe je een huis moet bouwen.
  • Wij, de leden van de vereniging, hebben grote invloed gehad op het uiteindelijke project. We hebben een bestuur en hebben afgelopen twee jaar vele (leden-) vergaderingen, bijeenkomsten en lunches samen gehad en er zijn verschillende werkgroepen en commissies, waarbij allerlei verschillende betrokken toekomstige bewoners allerhande zaken hebben uitgezocht voor het collectief: van de aanvraag omgevingsvergunning, de technische commissie (bouwbestek, selectie technische installaties, vorderingen bouw), een agrarische /tuincommissie (bodemverbetering, invulling publieke ruimte, workshops en excursies naar tuinders en voedselbossen), commissie voor het huishoudelijk reglement van de VvE, etc, etc… Allemaal betrokken toekomstige bewoners die hun expertise inbrengen in EcoParkHof.
  • Het project wordt tegen kostprijs gebouwd, met een vooraf vastgestelde vergoeding voor het werk van de professionals in de Stichting, waarbij de leden alle projectrisico’s (zoals mogelijke vertragingen en kostenoverschrijdingen) zelf dragen. Dit is heel wat anders dan tegen een vastgestelde prijs een woning uit een brochure aanvinken en totaal ontzorgd zijn…
 • De voordelen van de CPO-opzet zijn legio voor ons (en gezien het animo voor vervolgprojecten zijn we daarin zeker niet alleen):
  • 28 weten meer dan 1: de kennis en ideeën van ons gezamenlijk (o.a. op ventilatie, bouwmethode, warmtepompen, zonnepanelen, wateropvang, grondverbetering, zonwering, pelletkachels, recyclingdouches, permacultuur, en wat al niet meer), leveren mij een veel betere woning op dan ik ooit zelf had kunnen bedenken, met of zonder architect.
  • De kostprijs van de woningen zijn zeer aantrekkelijk door gezamenlijk in te kopen en gelijktijdig te realiseren (aanbesteding bouw, technische installaties, grondverzet, etc)
  • Je kent je buren alvast door en door, ruim voordat je naast elkaar gaat wonen J
 • Het mooie aan de opzet van Oosterwold is dat het toekomstige bewoners, met zeer weinig bemoeienis van de overheid, vrijstaat een bouwproces en woning te kiezen in het hele spectrum van individuele zelfbouw, via CPO, tot het simpelweg kopen van een woning van een projectontwikkelaar. Daarbinnen zijn natuurlijk enorme verschillen in individuele vrijheid, overheadkosten en projectrisico’s. Iedereen kan daarin zijn eigen keuze maken, wat hopelijk leidt tot de mooiste en fijnste wijk van Almere en omstreken.

 

Met de zeer nuttige info op onder andere de blog Bouwen in Oosterwold, de Facebookpagina en het forum, hoop ik dat eenieder de stap zet om zijn droom binnen Oosterwold na te jagen, individueel of gezamenlijk. Gewapend met de ervaringen en kennis van de eerste pioniers is dat pad nu hopelijk wat meer geëffend 😉

 

Met vriendelijke groet,
Peter Kindt
(Secretaris Vereniging CPO Ecoparkhof, toekomstig bewoner Max Weberweg)

Dit bericht werd geplaatst in discussie, oosterwold en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een reactie vanuit het Betondorp!

 1. Pingback: Gulden middenweg | Femme, Jos en de kinderen naar Oosterwold

 2. Marleen Hofman-van der Vliet zegt:

  Met de huidige betonlook van ons toekomstige huis, begrijp ik dat dit de verkeerde indruk wekt. Maar, zoals de Engelsen zeggen: there’s more to this than meets the eye! En dat heeft Peter Kindt, onze toekomstige buurman in Ecopakhof, met zijn reactie geweldig verwoord.

  Like

 3. Egel zegt:

  Met puien er in ziet het er al een stuk beter uit.

  Like

Reacties zijn gesloten.