Water!

Het is al een halve dag zo goed als droog maar de duikers naar de Hoge Vaart zien nog geen kans om het water krijt te raken dat uit doelgebied VTZ komt. Hieronder de waterstand in onze eigen sloot vóór en na de regenbuien van deze week. Het land staat nu bijna onder water. Dit hadden wij echt nooit verwacht. We houden de sloten al bijna anderhalf jaar in de gaten en de waterstand is nog nooit meer dan 10 cm gestegen. Hoe ver kan je er naast zitten.. Wat ons betreft mogen de duikers naar de Hoge Vaart wel iets groter.

IMG_9977

na de regenbuien

IMG_9978

na de regenbuien

IMG_9623

voor de regenbuien (eind april)

Dit is het effect van 98 mm water in afgelopen maand, maar dat viel bijna allemaal afgelopen week:

Schermafdruk 2016-06-23 22.54.59

Dit bericht werd geplaatst in problemen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Water!

  1. Rene zegt:

    Dat is een grote plons water. Is er al een overloop gegraven naar de bestaande kavelsloot ?
    Of hebben jullie besloten om dat uiteindelijk niet te doen.

    Like

  2. Marzieh zegt:

    Au, dat was precies mn vraag op facebook, dank voor het delen! Wat was dan de juiste oplossing geweest? Hebben jullie extra drainagebuizrn aangelegd? Of is dat in dit geval toch zinloos aangezien de andere sloot ook verzadigd is?
    Welke tips heb je voor toekomstige bouwers?

    Like

  3. Rene zegt:

    Dat noemt men water naar de zee dragen 😉
    Maar even zonder gekheid, als straks in de nabije toekomst er meer en meer water geloost zal gaan worden gaat dit echt een probleem worden.
    De overloop zit er bij jou nog niet in ,maar anders was hij wel al in werking getreden.net als bij de andere toekomstige kavels.
    Blijkbaar zijn de duikers te klein voor deze hoeveelheden water.

    Like

  4. frankenco zegt:

    Hier kunnen de bewoners niets aan doen. Dit ligt bij Waterschap Zuiderzeeland. Het is vergelijkbaar met een emmer onder een lopende kraan met een gat onderin. Wanneer de kraan harder stroomt dan dat het water door het gaat onderin kan wegstromen zal het waterniveau stijgen. Pas wanneer de toestroom afneemt kan het water weer dalen. In dit geval is het gat in de emmer te vergelijken met de diameter (en ligging) van de duikers in de sloot naar de Hoge Vaart. De toestroom is het hemelwater.
    Drainage zou ik wel aanleggen om in normale omstandigheden het water rond je huis en verharding beter te laten weglopen. Het land zal dan op die plek minder drassig zijn. Maar voor het afvoeren het water van dit soort buien helpt het niet zolang de drainagebuizen het nergens kwijt kunnen.

    Like

    • frankenco zegt:

      in aanvulling op het vorige,
      uiteindelijke kunnen de duikers van Zuiderzeeland het water wel afvoeren. Maar omdat ze zo klein zijn en omdat de laatste duiker zo hoog ligt zou het zomaar 2 of 3 weken kunnen duren voor al het water uit het gebied is uitgezakt, naar de sloten is gelopen en is geloosd in de Hoge Vaart. Tijd voor grotere duikers wat mij betreft. Maar Zuiderzeeland heeft de duikers onlangs gecontroleerd en is tevreden over de situatie.

      Like

  5. Rene zegt:

    Maar dan ben ik wel nieuwsgierig naar de rest van je land. Is dat nou ook drijfnat of valt het allemaal wel mee. Vind je dat je zelf nog extra behoefte hebt aan drainage of voldoet datgene wat al om je huis ligt ?

    Like

  6. frankenco zegt:

    het land is nat maar er staan geen plassen op. Op de kavel naast ons staan wel plassen op de plek waar veel gereden is door de heren van het archeologische onderzoek. Ook in de sporen van de trekker van de boer en tussen de wortelbedjes staat water.
    Extra drainage helpt niet. Drainage is bedoeld om het water sneller naar de sloot te laten lopen. Maar de bottleneck is niet de afvoer van het water van de kavel naar de sloot, maar de afvoer van het slootwater naar de hoge vaart. Zolang dat niet sneller gaat, heeft het ook geen zin om het water sneller naar de sloot te laten stromen.

    Like

  7. Mark zegt:

    Van belang is dus dat alle kavels in Oosterwold maximaal inzetten op retentie en buffering. Als eerste het water zolang mogelijk vasthouden op eigen kavel. Langzaam afstromen dus zodat de afvoer naar de Grote Vaart gelijkmatig belast wordt en tijd heeft om het af te voeren. Dus groene daken, zo weinig mogelijk niet-doorlatende verharding, grote waterpartijen met natuurlijke oevers / overlopen (vergelijk uiterwaarden), waterbuffers.
    In ons Ontwikkelplan zijn wij niet uitgegaan van de minimumeisen van het Waterschap, maar van worst-case scenario: rekenen met extreme bui T=100 bui ofwel een bui die statistisch eens in de 100 jaar valt.
    Ws niet overbodig want hoorde laatst iemand van het KNMI zeggen dat het weerbeeld dat ze voor 2050 hadden voorspeld zich nu al aan het aandienen is…

    Like

    • Marzièh zegt:

      Maar zelfs dat zal weinig zin hebben, op dit moment is er weinig roodkavel en staat het land evengoed bijna onder water! Moet het waterschap niet onder druk gezet worden (vriendelijk doch vastberaden) om een tandje harder te gaan malen?!!

      Like

    • Marzièh zegt:

      Maar zelfs dat zal weinig zin hebben, op dit moment is er weinig roodkavel en staat het land evengoed bijna onder water! Moet het waterschap niet onder druk gezet worden (vriendelijk doch vastberaden) om een tandje harder te gaan malen?!! Ik krijg deze reaktie niet gepost…

      Like

  8. Egel zegt:

    Stel 500 huishoudens op “onze” 80 ha met een gemiddeld jaarverbruik van 142 m³ drinkwater geeft ongeveer 71000 m³ extra water af te voeren per jaar. Op 80 ha valt ongeveer 630000 m³ per jaar aan neerslag. De sloten moeten straks meer dan 10% meer kunnen gaan afvoeren. Houdt het waterschap daar wel voldoende rekening mee? (of heb ik ergens een rekenfout gemaakt?)

    Like

    • frankenco zegt:

      Je zou de verdamping vanuit extra waterpartijen en verharding nig kunnen verdisconteren. Ook zal bij een hoger slootniveau het oppervlak groter zijn en dus meer verdamping… Lekker rekenen;)

      Like

    • Eva Lobach zegt:

      Vermoedelijk staan er straks meer bomen in het gebied waar wij komen te wonen. Alleen al die prachtige wilgenrij! Naarmate een boom ouder wordt, verdampt deze meer water, van 150 tot wel 15000 liter per dag en meer. Zie ook http://blog.natuurlijkemoestuin.be/stuk-uit-sapstroom/. Dus met pakweg 1000 bomen (halen we makkelijk) verdwijnt er elke dag naar schatting 1000 * 500 liter per dag, oftewel per jaar zo’n 180.000 kuub water. Kortom: plant bomen en je bent verlost van wateroverlast. Dan is er natuurlijk nog al het organische materiaal dat wij in de grond gaan brengen en dat ook water vasthoudt…. De toekomst wordt mooi, lekker vochtig maar niet nat 🙂

      Geliked door 1 persoon

  9. Pingback: Duiker verstopt | BOUWEN IN OOSTERWOLD

Reacties zijn gesloten.