Aardappelziekte 2016

Van mensen met verstand van zaken begrepen wij dat het in de polder zeker is dat je aardappels de aardappelziekte krijgen. Dat komt omdat de wind de schimmelsporen meevoert. Er is altijd wel een zieke aardappel die de rest besmet. De vraag is enkel wanneer de ziekte toeslaat. Door het natte voorjaar zou de ziekte zich dit jaar extra snel verspreiden. De sporen zouden kunnen zwemmen…

Wij waren afgelopen weken aan de beurt. Een oplossing is er niet. Wij hebben alle zieke planten boven de grond afgeknipt (we hebben het helaas veel te laat ontdekt). Met hulp van onze zoon en toekomstige buren Bastiaan en Paulien was het ongeveer 6 uur werk (20 mens-uur) om ongeveer 3000 planten af- of bij te knippen.

Wanneer de plant slechts enkele aangetaste blaadjes had, knipten wij die af. Het viel ons op dat vooral de naar beneden hangende blaadjes, de onderste bladeren, de bladeren die onder buurplanten hangen en de blaadjes aan het uiteinde van de stengel werden aangetast. Preventief knipten we vervolgens de blaadjes die in de schaduw hangen en de naar beneden hangende blaadjes weg. Alle plantendelen staan nu vrij en de plant kan goed drogen.

Drie aanhangwagens met beschimmelde plantenresten gingen in de fik zodat zo min mogelijk sporen zich kunnen verspreiden of in de grond achter kunnen blijven. Gelukkig zitten er desondanks heel mooie aardappeltjes in de grond. Hopelijk groeien de plantjes die nog wat loof over hebben verder. Een paar hebben we gepoft in het vuur, beetje zout, zelfgemaakte kruidenboter of mayo…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Landbouw, problemen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Aardappelziekte 2016

 1. Loes Walsteijn zegt:

  Daarom is het ook van groot belang dat ERF alle aardappelrestanten afvoert voor de grond aan ons wordt geleverd.

  Like

 2. frankenco zegt:

  Gelukkig heeft Erf zelf daar ook belang bij. Zij willen komend jaar immers in de buurt ook weer aardappels kweken. Hoe meer besmette aardappels achter blijven, hoe groter de kans dat het zich gaat verspreiden. Overigens is het maar de vraag in hoeverre dat gaat helpen. Wanneer het weer slecht is zou besmetting onvermijdelijk zijn, zo begrijp ik uit diverse artikelen. De wind brengt de sporen van ver.

  Like

 3. Gonnie zegt:

  Klopt, vooral met die nattigheid lukt het bijna niet. Ik kweek al ruim 10 jaar tomaten in de polder, buiten. In onze tuin. Ook die hebben last. Het beste is geen nattigheid, ruim plaatsen, en resistente rassen ( die zijn er bij aardappels ook, idee voor de volgende keer?). Bij tomaten zijn de cherries het beste bestand. Of sproeien met wat biologische zwavel, maar liever niet natuurlijk.

  Like

 4. Pingback: Aardappels rooien | BOUWEN IN OOSTERWOLD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s