De wormen rukken op!

Helemaal in het begin van ons initiatief hebben we grondmonsters genomen en door een laboratorium laten onderzoeken. Daaruit kwam naar voren dat de grond er beroerd aan toe is, er zat praktisch geen bodemleven meer in, er was een tekort aan zo´n beetje alles: stikstof, organische stof, mineralen, bodemleven, you name it..

Dit is het resultaat van met name het jaarlijks ploegen. Bijna alle akkers in Nederland die geploegd worden lijden volgens het onderzoeksinstituut overigens aan dit fenomeen.

Door (diep) ploegen wordt de grond compacter, mineralen spoelen uit en de drainage wordt minder. Ploegen is dodelijk omdat beestjes die bovenin leven naar onderen verhuizen en beestjes die onderin leven naar het oppervlak verhuizen. En daar kunnen ze niet tegen… Verder sterven vele beesten door het mechanische geweld. Zonder beestjes in de grond geen goede grond!

Update 20-1-2017: zie de comment Tom Saat, die terecht opmerkt dat ik geen boer ben en weinig recht van spreken heb en dat ondiep ploegen geen kwaad kan. Ik stel vast dat over dit onderwerp door veel mensen nogal verschillend gesproken wordt. Voor de goede orde: ik heb heb daarin overigens geen mening, ik kan alleen napraten wat anderen zeggen.

Dat de akkers door het vele ploegen en de kunstmest steeds armer worden blijkt uit de vele onderzoeken die jaarlijks gedaan worden. Op de bijeenkomst van Erf B.V. afgelopen herfst werd dit ook door Erf bevestigd. Op mijn vraag waarom ze niet stoppen met ploegen gaven zij toe dat daarmee de de bodemkwaliteit zou verbeteren maar dat dat ten koste van de omzet op korte termijn zou gaan.

Ik stel eveneens vast dat binnen het discours langzaam de overtuiging ontstaat dat, indien we onze nakomelingen niet met dooie grond willen opzadelen, moeten overstappen op “niet kerende bewerkingen“. Lees daarover op bijvoorbeeld de volgende sites:

Ofschoon wij maar beginnende boeren zijn konden wij wel zelf vaststellen dat er geen enkel bodemleven meer was op ons land. Dat is bijvoorbeeld vast te stellen door het aantal wormen te tellen. Die staan bovenaan de food chain onder de grond. Is er geen bodemleven, dan kunnen wormen niet overleven. Vroeger gruwelde ik van wormen. Tegenwoordig word ik er blij van en vertellen we ´s avonds enthousiast aan elkaar hoeveel we er gezien hebben.

worm.JPG

In het voorjaar, en zomer 2016 vonden we na een hele dag werken in de tuin met een beetje mazzel een of twee wormen. Na een heel jaar de grond niet beroerd te hebben en een seizoen groenbemesters  (bijvoorbeeld klaver, faselia, japanse haver en mosterdzaad) is de grond veel losser/korreliger, draineert beter en…….. per vierkante meter tellen we al een handje vol wormen. Blijkbaar komt de grond weer tot leven nu het rust heeft gekregen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in biologisch, bodemleven, Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De wormen rukken op!

 1. Loes Walsteijn zegt:

  Koop een pot pieren bij de vishandelaar en zet ze uit. Wij hebben in bermen even de spade gestoken en de pieren verzameld en over de tuin verspreid. In een jaar wemelde het ervan. De mollen kwamen na een jaar of vijf.

  Like

 2. Tom Saat zegt:

  Het lijkt me verstandig om over onderwerpen waar je zelf eigenlijk nauwelikks iets van weet wat minder stellig te zijn . Zo zwart/wit als je hier over ploegen oordeelt ligt in werkelijkheid veel genuanceerder. Het levende deel van de bouwvoor komt in de grondsoort van Oosterwold tot ca 16 tot 18 centimeter. Dieper is er nauwelijks zuurstof en dus ook bodemleven. De gemiddelde (gangbaar denkende) boer ploegt ca 25 centimeter. Dan ploeg je dode grond boven en begraaf je het levende deel op een diepte dat het niet kan overleven. Dus voor zover heb je gelijk. Maar als je niet dieper dan 18 centimeter ploegt, zoals wij doen, dan kan dat voor het bodemleven helemaal geen kwaad. Het ploegen zelf is een vloeiende draaiende beweging waarvan het bodemleven echt geen last heeft. Heel wat anders dan de woest malende frezen, die door menig fanatieke niet-ploeger in het voorjaar nogal eens gebruikt worden om een mooi zaaibed te krijgen. Kom gerust eens bij ons op een van de akkers kijken hoe het er wemelt van de wormen!
  Dan heb ik het nog niet eens over de diepere betekenis van het ploegen. Alle hoogstaande landbouwculturen vanaf Mesopotamie af hebben het ploegen hoog in het vaandel gehad. Het is de sleutel geweest waar de Oude Perzen vanuit de wilde grassen get graan hebben ontwikkeld. De chaos- brengende impuls van het ploegen door onder de juiste kosmische constellatie werd uitgevoerd was de basis die aan die veredeling te grondslag heeft gelegen. Het voert hier te ver om over uit te wijden, maar je veegt een millennialange landbouwcultuur aan de kant als je zulke simpele conclusies trekt uit een paar boekjes van avonturiers die verder ook niet gehinderd worden door enige kennis van zaken. Bij een goed glas wijn wil ik er best wel een keer wat meer over komen vertellen. Heer, houd U bij Uw leest!

  Like

 3. Soemitra Hermelijn zegt:

  Oeiiii…..Je bij je leest houden lijkt MIJ (let wel ik praat voor mijzelf) wel het slechtste advies……dan stop je immers met ontwikkelen.
  Waar ik wel geïnteresseerd in ben is of het ploegen nu wel of niet ok is…..lijkt mij wat voor te zeggen dat nu er rust in de grond van Frank is het bodemleven weer floreert. Dat er vanuit ploegen veredelde gewassen zijn ontstaan wil dat zeggen dat het ploegen goed is voor de bodem of goed was voor snel en veel voedsel? Want hoe goed zijn alle veredelde gewassen van tegenwoordig?
  Waarom kunnen zoveel mensen niet tegen veredelde graansoorten bijvoorbeeld.
  Ik denk dan ook, ook al ben ik nog geen boerin :), dat ploegen goed is voor de handel maar niet perse voor de grond en de voor de kwaliteit van eten.
  Waarom is ploegen zo noodzakelijk?

  Like

Reacties zijn gesloten.