De zon neemt het over!

Wij verwarmen ons huis en tapwater CO2 neutraal. We hebben daarvoor twee installaties die samenwerken: 6 zonnecollectoren en een houtvergasser. Verder wekken we veel meer energie op dan we verbruiken via 20 zonnepanelen van 285 Wp per stuk, ofwel 6200 Wp in totaal.

kachel.jpgIn de werkplaats staat een moderne houtvergasser van ETA. Die was prijzig maar met subsidie ging het nog net. Daar kan ongeveer en kruiwagen hout in per keer, genoeg  voor een gemiddelde winterdag. Dat hout komt uit de bossen in Almere, dus amper transportkosten, geen dieselmotoren etc. De CO2 gaat vanuit de lucht in de bomen en via onze vergasser weer de lucht in (een paar jaar later). Voor volgende jaren hebben we alvast een voorraad van 30 kuub te drogen gelegd. Hiernaast een foto  van de houtvergasser.  In de toekomst willen we in onze eigen houtconsumptie kunnen voorzien op ons land.

 

Buffer.jpg

De houtvergasser verwarmt een buffervat van 2.200 liter tot ca. 80 graden. Wanneer we warm tapwater gebruiken of wanneer een van de vloerverwarmingsdelen warmtevraag heeft, wordt die warmte uit het buffervat onttrokken.

 

 

 

Wanneer de zon schijnt, verwarmen de zonnecollectoren de buffer. Vandaag was zo’n dag. Op de display of je telefoon kan je precies zien wat er gebeurt. Zie hieronder de warmte die de collectoren naar de buffer voeren (56 graden). Zie hierboven de toestand van de buffer. Er wordt 56 graden water aangeboden. De vloerverwarming wordt (via een regelaar) gevoed met 66 graden. De buffer is voor 44% geladen.

collectoren

Dus op deze mooie winterdag half februari kon alleen met de zon de buffer naar 55 graden verwarmd worden. In de loop van de middag steek ik de houtvergasser aan en die verwarmt hem naar de 80 graden. Dat is genoeg warmte voor de komende 24 uur.

Wanneer ik de houtvergasser niet vul, schakelt hij over naar een gekoppelde pelletbrander. Handig voor vakantie of als je te beroerd bent om de vergasser te vullen.

De installatie van ETA kochten we bij ETA Nederland, contactpersoon Wiebe Detmar. We zijn zeer te spreken over hun diensten. Vakkundige mensen die pas tevreden zijn wanneer het helemaal in orde is. Aanrader!

Vandaag was het ook voor de zonnepanelen voor het eerst feest. Hieronder de status van de 20 panelen. Zelfs bij deze lage zonnestand leveren ze nog bijna 2400 watt en ca. 11 kWh per dag. De PV installatie kochten we bij MO-techniek (Erik Meijns). Wij zijn dik tevreden over hun service. Ze staan altijd voor je klaar en maken alles snel en piekfijn in orde. Aanrader!

zonnepanelen.jpg

 

Veel mensen begrijpen niet wat het probleem bij aardgas of aardolie is. Het verschil zit hem erin dat die minerale brandstoffen bomvol met enorme hoeveelheden CO2 zitten die miljoenen/miljarden jaren geleden uit de lucht is gehaald. Wanneer we nu in 100 jaar tijd al die CO2 de lucht inpompen, neemt de hoeveelheid CO2 enorm toe met de bekende problemen. Pomp je CO2 in de lucht die net daarvoor uit de lucht is gehaald (bomen), dan blijft het CO2 evenwicht gelijk. Tot mijn spijt moet ik vertellen dat wij ook nog een kleine gastank hebben. Die gebruiken we alleen om te koken. Elektrisch koken was niet bespreekbaar..

Meer weten over de het goede of slechte van hout verbranden? Lees hier verder, dan blijkt het ineens toch iets ingewikkelder te zijn..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Leveranciers en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.