Uitstekend helofytenfilter van Kilian Water

Ons helofytenfilter is aangelegd door Killian Water. De drijvende kracht achter  Kilian Water is Gerrit Box. Op zijn site is een speciale pagina over Oosterwold. Wij zijn bijzonder tevreden over het helofytenfilter, de gebruikte materialen, de adviezen en vooral de ongelofelijk goede en snelle service van Kilian Water. Het is goed zakendoen met Gerrit. Aanrader

Afgelopen week is het fosfaat dat wij lozen gemeten. We lozen 1,28 mg/l fosfaat. De norm van Zuiderzeeland is 6 mg/l. Uitstekend, zeker gezien de (tijdelijke over-) belasting van  van 8 personen per dag en de pittige vorstperiode.

Waar ging het ook al weer over?

Ons grijze water wordt gezuiverd in ons helofytenfilter. De installatie ziet er als volgt uit:

helofytenKnipsel.JPG

Het afvalwater komt in een grote betonnen put. Daar bezinkt het. Wanneer de put vol zit loopt het water over naar een pompput. Die pompt het afvalwater naar het helofytenfilter. Daar zakt het langzaam door de steentjes en het zand naar beneden waar de bacteriën hun werk doen. Vanaf daar loopt het geurloze en heldere water de sloot in. Daar zie je steeds een klein straaltje uitlopen. Wij gebruiken maximaal 700 liter per dag. Dat is een halve liter per minuut. Meer informatie over de verschillende soorten filters lees je hier.

Zie hieronder het filter en de putten. Het helofytenfilter van 16 m2 is afgedekt met kiezels. Linksvoor de deksel van de pompput. Rechts daarvan de bezinktank. De rietplantjes komen in het voorjaar op tussen de kiezels en zorgen voor nieuwe aanvoer van zuurstof onderin het filter. Dat hebben de bacteriën nodig. Het filter is voor de aanleg omringd met goedkope planken (geen onnodige hardhouten steigerdelen!). Die hebben verder geen functie en mogen wegrotten. Je kan er ook tropisch hardhout omheen leggen. Dat past natuurlijk niet in Oosterwold.

helfyten.jpg

Ons filter is nu bijna 5 maanden non stop in bedrijf met 4 tot 8 personen (onze toekomstige buren wonen voorlopig bij ons op het land en hebben hun afvoer ook op ons systeem aangesloten). Ons helofytenfilter is volkomen geurloos. Straks is het niet meer dan een veldje riet tussen de bessen en bramen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, riool en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Uitstekend helofytenfilter van Kilian Water

 1. Soemitra Hermelijn zegt:

  hebben jullie ook een pomp laten installeren om het grijswitter her te gebruiken voor, toilet, vaatwasser en wasmachine?

  Like

  • frankenco zegt:

   nee, we gebruiken alleen vers leidingwater.
   We hebben wel gerekend aan het hergebruik maar zagen er toen vrij snel vanaf.
   Je verdient het nooit terug, je hebt weer iets in huis dat stuk kan gaan en de footprint van je huis wordt (weer) groter..

   Liked by 1 persoon

 2. Sandra zegt:

  Is er bekend of er vanuit de gemeente subsidie wordt verleend voor het plaatsen van een helofytenfilter?

  Like

 3. Kirsten zegt:

  Wat is het oppervlakte van de rietbak? En wat van het ondergrondse? Ik lees 16 m2. Is dat ondergronds? En hoeveel bij hoeveel m is het?

  Like

Reacties zijn gesloten.