Architect contracteren, waarop te letten?

Ik heb mij laten vertellen dat in Nederland bijna 60% van de opdrachtgevers breken met hun architect. Als dat waar is, is dat niet best. Je klant is je beste verkoper toch?

Waar gaat het bijna altijd fout met de Nederlandse architecten?

Je  geeft een opdracht voor het ontwerp van een huis. Je herhaalt meerdere malen dat het budget bijvoorbeeld 3 ton is. De architect gaat tekenen, je raakt enthousiast. Prachtig dat je ooit in zo´n mooi huis kunt gaan wonen. Er komt een kostendeskundige bij en wat blijkt? Het huis kost niet 3 ton maar 5 ton! Grote teleurstelling, repen chocolade, etc.

Enfin, de architect moet opnieuw aan de tekentafel. Het tweede ontwerp is nog steeds te duur. Weer terug naar de tekenentafel, zijn rekeningen blijven binnenstromen en uiteindelijk is het vertrouwen tot nul gedaald en in het ergste geval gaan partijen gefrustreerd uit elkaar.

TIP:

Ga je een contract met de architect aan?  Zorg dat hij zich houdt aan het budget. Leg dat budget vast in de opdracht. Stel zeker dat indien hij een te duur ontwerp maakt, hij het voor eigen rekening opnieuw moet doen. Bij een vaste vergoeding is dat makkelijk. Sommige architecten willen een percentage van de bouwsom. Zorg dan dat je daarbij ook vastlegt dat dat alleen geldt indien de bouwsom niet groter dan het budget is.

Gaan partijen uit elkaar omdat het niet klikt, dan is het van belang dat je ontwerp van jou is en dat je het kunt gebruiken zonder zijn verdere inspanningen of goedkeuring. Je hebt er immers al voor betaald.

PS: wij waren zelf erg tevreden over onze architect Office Winhov. Maar zij doen eigenlijk geen woonhuizen.
Zie hieronder een ontwerp van 8A Architecten, die werkt wél op de manier zoals ik juist beschreef. Zij ontwerpen een huis voor het budget dat u opgeeft en geen cent meer! Heel goed 8A Architecten!

Knipsel.JPG

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bouwen, Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Architect contracteren, waarop te letten?

 1. Egel zegt:

  Reactie van onze architect:
  Dit is inderdaad een vaker gehoord verhaal. Of het werkelijk om 60% gaat weet ik niet, het lijkt mij aan de hoge kant. Een ontwerp begint altijd met kengetallen. Later in het proces worden de exacte prijzen opgevraagd bij diverse partijen. Prijzen zijn altijd afhankelijk van meerdere variabelen. Een vooraf gesteld budget zal nooit tot op de eurocent uitkomen. Wij streven er na (en vinden dat het onze taak is) om de bouwkosten te beheersen en binnen het budget te laten vallen, echter door de eerder genoemde variabelen kan dit soms positief en soms negatief uitvallen. Een verschil van ruim 60% zoals in het voorbeeld word genoemd zal bij ons niet voor komen.

  Like

 2. peter van rhenen zegt:

  je zou dit kunnen voorkomen om vanaf de start van het traject al vanaf de ontwerpfase een betrouwbare aannemer te betrekken. Dit noemen ze een zo genaamde bouwteam constructie. Dat voorkomt vaak enorm veel tijdverlies in het voortraject en het wordt sneller duidelijk of het schetsontwerp realistisch is t.o.v. het budget. Helaas leert de ervaring dat er te veel zaken worden vergeten om mee te nemen. V.b tuin, extra duurzaamheid wensen, heiwerk enz. enz. Zie voor een uitleg wat bouwteam precies inhoudt onze website. http://www.vanrhenen/werkwijze

  Like

Reacties zijn gesloten.