RIOOL

In Oosterwold is geen riool. Je moet dus zelf je eigen rioolwater verwerken. Dat kan met een IBA. Er zijn 3 smaken:  een septic tank, een technische IBA (hierna: “IBA”) en een  helofytenfilter. De septic tank op zich levert het slechts gezuiverde water maar is zeer betrouwbaar, er kan niets aan stuk gaan. Een technische IBA levert op zich prima gezuiverd water maar blijkt in de praktijk minder betrouwbaar, er kan meer stuk gaan en het bacteriële evenwicht is minder solide. Het helofytenfilter levert uitstekend gezuiverde water, er kan haast niets stuk en is zeer betrouwbaar. Een toelichting:

Septic tanks zijn toegestaan voor een vierpersoons huishouden wanneer die 6 m3 groot zijn (6000 l).  Dat is vreemd want het efluent (uitstromend water) van een septic tank is ronduit smerig en stinkt enorm. Een septic tank als enige zuivering is voor Oosterwold volstrekt ongeschikt. Een septic tank is als voorzuivering echter uitstekend geschikt. Doordat de septic tank groot is, zal het evenwicht (anaerobe bacteriën) niet snel verstoord raken .Verder zijn er geen pompen/elektronica nodig die stuk kan gaan. Lees vooral ook de pagina over WATER!

problemen IBA'sEen technische IBA is een systeem van meerdere ondergrondse tanks achter elkaar waarin het afval in fasen wordt afgebroken. Een technische IBA is veel kleiner dan een septic tank van 6 kuub. De tijd die het effluent in het filter doorbrengt is kleiner dus het afbraakproces moet sneller verlopen, er is minder ruimte voor herstel bij verstoringen. Om in die korte tijd toch de bacteriën hun werk te kunnen laten doen wordt soms geforceerd lucht toegevoegd (dat er ook weer uit moet komen..). Wanneer de technische IBA goed functioneert is het effluent op zich schoon genoeg om te mogen lozen en stinkt niet (zoals bij een septic tank).

Een installatie met een helofytenfilter bestaat uit een bezinkput, een pompput en een helofyten Voorbeeld Helofytenfilterfilter. Het afvalwater bezinkt eerst in de bezinkput, vaste delen worden verteerd, te zware delen bezinken (eens in de paar jaar leeg laten zuigen). Vanaf daar loopt het over naar de pompput die een paar maal per dag een bepaalde hoeveelheid over het helofytenfilter pompt (dompelpomp met vlotter). Het helofytenfilter zelf  is een rietveld (ca. 16 m2 per gezin) waarin de afvalstoffen door (aerobe) bacteriën worden afgebroken. De meest ideale oplossing zou zijn een relatief grote bezinktank van ca. 3 kuub waarin alle vaste bestanddelen worden verteerd in combinatie met een helofytenfilter om de klus af te maken. Het mooie hiervan is dat er geen plastic tanks nodig zijn, en dat volstaan kan worden met slechts een enkel klein (overal verkrijgbaar) dompelpompje dat slechts minuten per dag draait. Er is geen onderhouds nodig en er is na oplevering geen afhankelijkheid van de leverancier.

Kilianwater schema helofyten filterhelofytenfilter met pomp

2 typen helofytenfilters
Er zijn globaal gezien twee typen helofytenfilters. De horizontaal doorstromende (boven) en een met een pomp (onder), ook wel verticaal doorstromend helofytenfilter genaamd. Ik begreep dat een horizontaal doorstromende versie in Nederland niet toepasbaar zou zijn in verband met de kans op strenge vorst. Dus blijft de verticale versie over als enige optie.

Uitleg werking
Het zijn met name de bacteriën in het helotenfilter die het afval verwerken. Het riet heeft twee belangrijke taken: voldoende zuurstof de grond in transporteren en voorkomen dat de bacteriën wegspoelen met een flinke bui.

De bacteriën hebben een zekere hoeveelheid afvalwater nodig om te kunnen overleven. Neemt de aanvoer toe, dan vermenigvuldigen de bacteriën zich en ontstaat er na enige tijd weer een nieuw evenwicht. De filters zijn relatief ongevoelig voor fluctuaties binnen zekere marges. (een feestje geven zou best mogen, dagen lang veel mensen op bezoek zal op enig moment tot overbelasting kunnen leiden). Van groot belang is dat de vaste bestanddelen goed verteerd worden in de bezinktank. Indien dit niet gebeurt raakt de bovenlaag van het helofytenfilter sneller verstopt, loopt niet goed door waardoor het werkzame deel van het helofytenfilter afneemt.

Vorstbestendig?Helofytenfilter in winter
Tijdens vorst zou het filter ook gewoon blijven functioneren. Kijk voor een goede uitleg bijvoorbeeld op de site van Kilian Water. Zie rechts een foto van een filter nadat het riet voor winter is geknipt. Het knippen dient bij voorkeur met een zeis ofzo te gebeuren. Wanneer je dat met een maakbalk zou doen blijven teveel kleine delen achter op het bed waardoor het verstopt. Zie hieronder hoe mooi ons filter er na twee jaar bijstaat. Dat het riet afhangt komt door de regendruppels. Eenmaal opgedroogd is het riet bijna 2,5 m hoog.img_3799

Onderhoud

  1. De bezinktank eens per 5 tot 15 jaar leeg pompen;
  2. het helofytenfilter eens per jaar snoeien/maaien;
  3. organisch materiaal zoals bladeren van het filter verwijderen zodat het niet verstopt raakt (plaats het filter dus liever niet langs bomen);
  4. visuele controleren of pompje het nog doet.

Stroomverbruik
De pomp in de pompput voor een helofytenfilter gebruikt ca. 200 Watt en springt maar een paar minuten per dag aan. Verwaarloosbaar dus.

Betrouwbaarheid
Omdat de verwerking van afvalstoffen heel geleidelijk verloopt en de verblijftijd van het afval in het filter veel langer is dan bij bijvoorbeeld een IBA, is het systeem ook veel betrouwbaarder en beter opgewassen tegen fluctuaties in de aanvoer.

Onze keuze
Vanwege de hogere betrouwbaarheid/lagere storingsgevoeligheid, de zeer geringe footprint, het lage stroomverbruik,  omdat geen onderhoudscontract nodig is en omdat het filter goed kan omgaan met wisselende belasting/tijdelijke overbelasting hebben wij voor een helofytenfilter  (IBA 3B) gekozen in combinatie met een grote bezinktank van ca 3 kuub (een IBA3B is een IBA3A met ijzerkorrels erbij die het fosfaat binden). Een bijkomend voordeel is dat het gezuiverde water zeer schoon is en je het gewoon in de sloot mag lozen of voor irrigatie kunt gebruiken. Daarnaast vinden wij het idee erg sympathiek. Helaas is geen van de typen filters in staat om medicijnen uit het effluent te filteren.

Wij hebben uiteindelijk twee leveranciers beoordeeld en hebben gekozen voor Kilian Waters (Gerrit Box). De reden is met name dat Global Wetlands zich liet voorstaan als enige een gecertificeerd filter te leveren. Maar dat is niet juist, er bestaan geen gecertificeerde filters (meer).

Update 12 juli 2016: Ik ben inmiddels meermaals door Global Wetlands benaderd in verband met dit bericht. Ik kan thans bevestigen dat Global Wetlands haar informatieverstrekking heeft aangepast. Global Wetlands verwijst niet meer naar de betreffende norm. Ook is de betreffende passage is uit de offerteteksten verwijderd.

UPDATE 24 FEBRUARI 2016:

In Oosterwold bepaalt het Waterschap Zuiderzeeland de norm voor het lozen van gezuiverd water. De emissienormen zijn als volgt (bron: onze watervergunning):

emissienorm IBA Oosterwold

Deze norm zou slechts haalbaar zijn met een IBA klasse 3B. Dat is een IBA klasse 3A helofytenfilter met ijzerkorrels in het bed. Het ijzer bindt het fosfaat, dat anders niet gefilterd/gebonden zou worden.

Update 24 februari 2017

Wij zijn zeer tevreden over het helofytenfilter. Lees hier de update op de blog.

Update februari 2018:

Effluent getest door Waterschap. Resultaten zijn uitstekend.


Links
Zie hieronder enige links naar leveranciers van helofytenfilters en IBA’s.

Leveranciers van technische IBA’s

 

20 reacties op RIOOL

  1. Pingback: RIOOL / 1e KOSTEN / STATUS | BOUWEN IN OOSTERWOLD

  2. Pingback: Houd Oosterwold Schoon, plaats een Helofytenfilter | BOUWEN IN OOSTERWOLD

  3. Wim zegt:

    enig idee van de kosten van een dergelijke oplossing?

    Like

  4. Pingback: van alles | BOUWEN IN OOSTERWOLD

  5. Albert Waninge zegt:

    Heb je al een idee wat voor helofyten je gaat gebruiken? Het schijnt dat de grote lisdodde ook (gedeeltelijk) eetbaar is. Helemaal permacultuur dus! Ik heb echter geen idee of de eetbaarheid in het geding komt bij gebruik voor afvalwaterzuivering…

    Overigens spelen de planten zelf ook een belangrijke rol door stikstof en fosfaat uit het water op te nemen. De planten zijn vervolgens uitstekend te gebruiken als groenbemester.

    Like

    • frankenco zegt:

      Ik zal eens vragen wat voor type riet dat wordt. Ik heb er nog niet bij stilgestaan. Overigens hebben we meer dan genoeg groentetuin dus die 16 m2 van het helofytenfilter gaan we niet voor consumptie gebruiken, zelfs al het zou kunnen.

      betreffende groenbemesting, helemaal mee eens. Wat ons betreft wordt er geen biomassa afgevoerd van ons land. Alles gaat weer terug als bemesting.

      Like

  6. Kneelis zegt:

    Mooi project! Wat het stroom verbruik van je dompelpomp betreft heb ik een pomp ontwikkeld die met veel minder stroom toe kan, scheelt zeker 140w. Mocht je er meer van willen weten stuur maar een mail. Het voordeel van mijn pomp is dat er geen bewegende delen onderwater zitten en dat er extra zuurstof aan het water wordt toegevoegd wat weer zorgt voor een betere kwaliteit van het uitstromende water. Dit is echt geen reclame. Ik ontwikkel de pomp gewoon bij mij thuis.
    Misschien tot dan, grtz kneelis

    Like

    • ecofyt zegt:

      Hoi Kneelis,
      Je maakt me heel nieuwsgierig! Wij zijn altijd bezig met het minimale stroomverbruik van onze helofytenfilters en ik kan me bijna niet voorstellen dat het nog zuiniger kan. Maar een open mind daarover is uiteraard de beste houding 🙂
      Ik vind geen mailadres dus hoop ik dat je vanuit hiet contact wilt opnemen,
      Groet,
      Frank

      Like

  7. Pingback: rectificatie | BOUWEN IN OOSTERWOLD

  8. Nog een link:www.rietland.com, ook leverancier van helofytenfilters in diverse vormen, met EN 12566/3 CE certificaat.

    Like

  9. sven zegt:

    ik ben sven

    Like

  10. Pingback: Uitstekend helofytenfilter van Kilian Water | BOUWEN IN OOSTERWOLD

  11. Pingback: Helofytenfilter – Geertjes Hof

  12. Leo zegt:

    Wat bijzonder om op deze manier rioolwater af te voeren. Zijn jullie de enige gemeente die dit doen? Ik zie hier namelijk wel toekomst in, in ieder geval geen rioolproblemen voor jullie! Hopelijk werkt jullie “pilot” goed en kan het eventueel door andere gemeentes worden overgenomen.

    Like

  13. Loes Walsteijn zegt:

    Ik was vanaf 14 mei 2018 op de grootste beurs op dit gebied ter wereld, de IFAT te Munchen. Zat technische IBA’s geen enkel helofyten filter wat genoeg zegt. Ik stond met Willemien en mijn Syrische huisgenoot die samen met mij is opgeleid voor installatie en onderhoud bij de Bergmann stands zowel bij de kleine als de supergrote installaties om de Arabische en Nederlandse belangstellenden te woord te staan. Fadi en ik even als zijn vertaler gaan voor de enorme Arabische markt waar veel belangstelling is voor dit stabieler systeem. Een gerenommeerd testinstituut in Duitsland kwam langs bij de kleine stand en zei dat dit topklasse is en dat wou hij ook wel verklaren op papier. Het waterschap Limburg kwam ook langs en een van hun ingenieurs was zeer enthousiast en heeft verdere afspraken gemaakt. Het bericht op deze blog van Bouwe Oosterwold dat dit waterschap alle technische iba’s maar niks vond, is dus flauwekul. Niet alleen omdat dat rapport 10 jaar oud is, wsb-clean daarin niet is beoordeeld en dat het in landen als India is getest waar gebruikers het niet zo nauw nemen met de aanwijzingen. Maar dus ook omdat dit systeem in Nederland nog niet bekend was. Ons waterschap is er zeer van gecharmeerd.
    Deze informatieve blog lijkt me de wsb-clean van de Firma Bergmann in Penig bij Dresden stelselmatig te negeren of met onjuiste informatie te worden beoordeeld. Daarmee worden initiatiefnemers op het verkeerde been gezet en tekort gedaan.
    Wsb-clean Nederland is van Willemien Hellemans die ook in Oosterwold woont. De Oosterwold gedachte is toch dat je zoveel mogelijk zaken met elkaar doet? Als het nu een slecht product was, hoeft dat natuurlijk niet. De wsb-clean is stabieler dan een helofytenfilter en werkt niet met pompen maar met natuurwetten. Het enige dat stroom verbruikt is de compressor om regelmatig een paar minuten lucht in het bioreactorvat te brengen zodat een snellere opname van de afvalstoffen plaatsvindt. Dat is veel minder dan de pomp om het vuil water over het veld te bevloeien.
    Het lijkt hier Afrika wel. Daar zeggen ze dat ze iets al tweeduizend jaar zo doen en zien geen noodzaak tot verbeteringen en meer gemak.

    Like

    • Wim Dieke zegt:

      Navraag bij ons waterschap leert dat zij helemaal geen mening vormen over de installaties, zowel helofyten als andere systemen. De uitspraak dat ze er van zijn gecharmeerd wordt daarin tegengesproken.
      Quote: ” Het waterschap heeft geen voorkeur voor het type IBA. Wij leggen alleen doelvoorschriften op die overeenkomen met een IBA klasse IIIb. Het is aan de bewoners om te onderzoeken met welk type IBA zij denken daar aan te kunnen voldoen. En het systeem na aanleg zo te onderhouden dat ook daadwerkelijk wordt voldaan aan de doelvoorschriften.

      Wij zullen dan ook geen advies gaan geven welk type IBA toekomstige bewoners zouden moeten gaan kiezen. De bewering dat wij van een bepaald type IBA erg gecharmeerd zouden zijn is dan ook niet juist”

      Like

      • Loes Walsteijn zegt:

        Dag Wim: ik neem aan dat je wel het verschil weet tussen een officieel en officieus standpunt. Formeel mogen ze geen mening geven maar in gesprekken als klant die met dit systeem komt aanzetten, blijkt duidelijk waar de voorkeur ligt.

        Like

      • Wim Dieke zegt:

        Hoi Loes, De aantoonbaarheid ervan is het verschil. Ik toon iets aan, jij zegt iets.

        Like

  14. pim zegt:

    Dankjewel voor dit artikel over helofytenfilters. Verrast mij overigens dat er geen riool in Oosterwolde is. Bijzonder om dan de wortels van planten te gebuiken voor de zuivering van water.

    Like

    • frankenco zegt:

      Beste Pim, dank voor je reactie.
      Het is overigens Oosterwold, zonder de “e”.
      En,… voor zover ik het begreep, niet de planten maar de bacteriën zorgen voor het afbreken van de ongewenste bestanddelen in het riool. De planten zorgen enkel ervoor dat zuurstof naar beneden vervoerd wordt zodat het geen anaerobe maar aerobe proces blijft (dat stinkt niet naar rotte eieren).

      Like

Plaats een reactie