Water: Gesprek Waterschap Zuiderzeeland

Vandaag uitgebreid gesproken met Erik Deiman van Waterschap Zuiderzeeland over de waterstand, de duikers, de drainage etc. In stacato:

  • Bij een hoge waterstand lozen de duikers in de schouwsloot naar de Hoge Vaart prima. Dat komt doordat er dan veel water in staat en ze over de volle diameter water doorlaten. Dit is afgelopen weken ook gebleken. De enorme verhoging is al zo goed als verdwenen.
  • Bij een lagere waterstand is de doorstroming gering omdat met name de laatste duiker dan bijna droog staat en er dus haast niets meer doorheen kan stromen. Dat komt doordat de diameter gering is en doordat deze duiker iets hoger ligt zodat de Hoge Vaart geen water naar binnen kan stuwen. Die laatste duiker al bija droog wanneer het land nog relatief nat is. Bij een grondwaterstand van ca. 1 m onder maaiveld staat de laatste duiker al bijna droog.20151216_112845
  • Indien de laagste duiker verlaagd zou worden, zou dat ook betekenen dat de sloten in de zomer nog sneller droog zullen staan. Het is  (mij) nog niet duidelijk of we daar wel blij mee moeten zijn. De enige andere optie zou dus zijn een duiker die op dezelfde hoogte ligt maar met een ander doorstromingsprofiel (breed van onderen).
  • Indien de gemalen stoppen met bemalen zal het water per dag ca. 5 tot 6 mm. stijgen als gevolg van de kweldruk. We verzuipen dus na een paar weken door water dat van onderen komt, niet door water van zee.
  • Het waterschap hamert op een goede waterberging op alle kavels. Hoe langer het water kan worden vastgehouden, hoe beter. Naar mijn mening zullen die paar vijvers geen zoden aan de dijk zetten en kan de sloot maar beter snel vol lopen want dan is de doorstroming bij de laagste duiker het hoogst en het water het snelst afgevoerd. Daarnaast is het gezamenlijke oppervlak van al die vijvers te verwaarlozen vergeleken met het oppervlak vanaf de Tureluurweg tot aan de Hoge Vaart.

    IMG_8932

    Sloot gegraven

  • We zullen in de komende tijd moeten bekijken of de huidige situatie gehandhaafd kan blijven of niet. Ook voor Zuiderzeeland is dit een interessant project. Normaal gesproken bemoeien zij zich niet met dit soort sloten. Die liggen immers op privé terrein.
  • Indien nodig is Zuiderzeeland bereid om een gesprek met alle eigenaren (vooral Staatsbosbeheer) van de sloot aan te gaan om de situatie te bespreken .
  • Normaal gesproken moeten de slootkanten in het najaar gemaaid worden. Mogelijk helpt het wanneer we dat twee maal per jaar doen. Ik wierp tegen dat ik betwijfel of de sloot een bottleneck is. De sloten stromen wel door, het is de laatste duiker die de boel ophoudt. Toevoegingh: volgens deze site wordt de sloot 2*/jr  geschouwd.

 

Dit bericht werd geplaatst in problemen, sloot en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Water: Gesprek Waterschap Zuiderzeeland

  1. harrie zegt:

    sloten moeten 2x per jaar geschoond worden. Op 1 juli en op 15 november

    Like

  2. Egel zegt:

    Een aantal punten van het waterschap lijken enigszins tegenstrijdig. Het peil van de Hoge Vaart is waarschijnlijk nagenoeg constant en er is waarschijnlijk weinig scheepvaart met hoge boeggolven. Wat is het verschil in peil tussen de bodem van de sloot en het water in de Hoge Vaart? Het tweede punt lijkt te kloppen als de Hoge Vaart hoger is als de bodem van de sloot, het derde punt als de Hoge Vaart lager is als de bodem van de sloot.

    Like

    • frankenco zegt:

      De bodem van de sloot is zeker hoger dan het peil in de Hoge Vaart. Ik zie het dan ook niet zo snel naar binnen stromen. Zie ook de foto op de blog, waar het water vanuit de duiker in de Hoge Vaart stroomt.

      Like

  3. Pingback: Duiker verstopt | BOUWEN IN OOSTERWOLD

Reacties zijn gesloten.