HEMELWATER

In Nederland valt per jaar tussen de 70 en 90 cm water. Ons dak inclusief dat van de schuur wordt ongeveer 350 m2 groot. Gemiddeld vangen wij dus per jaar 0,8 * 350 = 280 kubieke meter water ofwel 280.000 literDat willen we gebruiken dus dat laten we in onze vijver stromen.

Lees op deze pagina over de hemelwaterinstallatie. Lees vooral ook de pagina over WATER!

hemelwatersysteem

Water kost haast niets in dit land en ondanks onheilspellende verhalen van sceptici zal het ook nooit duur worden. Om regenwater op te slaan, te verpompen en verdelen over de wc, wasmachine en irrigatiesysteem zijn wel investeringen nodig. Regenwater zal dus nooit een vetpot worden.

Wij gaan het regenwater alleen gebruiken om in de kas en in de tuin te beregenen. Er komt een betonnen tank van 50.000 l die overloopt in de vijver. In de put komt een dompelpomp met een lange slang naar de plekken waar we kleine hoeveelheden water nodig hebben zoals in de kas. Voor irrigatie/beregening op het land pompen we water uit de vijver/sloot. Daar heb je al gauw 4000 l/h voor nodig.

Update juni 2018:

De put van 5000 l is genoeg voor alleen de kas wanneer het niet te warm wordt. In echt hete perioden moeten we die bijvullen vanuit de vijver.

We hebben een vele honderden meters  druppelleiding lopen langs de rijen met groente. Die gebruiken 3000 l/h per 200 m leiding.

We kunnen in totaal nu ca. 10 tot 12 kuub per uur verspreiden over het land. Wanneer we dat regelmatig doen is de vijver/sloot met een paar weken droog gepompt. Gelukkig is dat nog niet gebeurd.

enige zinnige links:

 

4 reacties op HEMELWATER

 1. Luuk zegt:

  Wat gaat zo’n betonnen tank kosten? Zomaar, inclusief stabilisatie etc. zo’n duizend €? Met ook nog de aparte waterleidingen.

  10 kuub drinkwater kost (nu) €6,04.
  (ref: https://www.vitens.nl/-/media/over-water/pdf/tarieven-2018/tarievenregeling-consumenten-2018.pdf?la=nl-nl&hash=FBE12AE0E023BA4615495B45600C47A403112A12&hash=FBE12AE0E023BA4615495B45600C47A403112A12).

  Dus wanneer wordt zo’n betonnen bak, die misschien ook nog eens goedgekeurd moet worden of misschien zelfs geheid om te voorkomen dat die gaat drijven, terugverdient?
  Dan nog de dompelpomp aanschaf met electro aanleg, onderhoud en electrisch verbruik (bij 400W en 5 uurtjes gebruik kost dat ook weer €0,50 (en dat is weer de prijs van zeg even bijna een kuub drinkwater).
  Let ook op veiligheid zo je mocht besluiten de tank boven open te houden wat ook vervuiling en verdrinkingsgevaar kan opleveren.

  Quote:
  Water kost haast niets in dit land en ondanks onheilspellende verhalen van sceptici zal het ook nooit duur worden.
  Unqoute

  Ja drinkwater is iets dat wij in ons natte landje bijna voor niets hebben (desondanks wordt er door de waterleidingbedrijven nog veel verdient en verkeren ze nog steeds op pluusje kussens).

  Ik zou zeggen: let it go let it flow

  Warmte terugwinning uit dat regenwater zou met een warmtepomp misschien meer nuttig effect kunnen hebben en ook in Oosterwold ontkom je niet aan commercie.

  €€€€€€€

  Like

  • frankenco zegt:

   Beste Luuk, ik ben het helemaal eens met je reactie voor zover je daarin spreekt over het gebruik van regenwater voor gebruik in huis. Dat gaat altijd veel meer kosten dan gewoon water van Vitens.
   Maarrrrr,…
   Wanneer we het hebben over water voor irrigatie in de kas en op het land ziet het verhaal er heel anders uit.
   1 Daarvoor is kalkloos water nodig
   2 Daarvoor wil je op in lange droge zomers al gauw ca. 4 tot 10 kuub per uur kunnen laten vloeien (uit de kraan komt veel minder dan 1000 l/h)
   3 je wil tijdens het urenlange bevloeien van het land zelf ook nog kunnen douchen, afwassen etc., dus een gescheiden systeem is noodzakelijk.
   4 de logistiek moet kloppen. we kunnen niet het hele land vanuit een slang bij de bijkeuken bevloeien, die afstanden zijn te groot.
   5 het voelt niet goed om vele kuubs water van Vitens per dag te kopen en over het land te verspreiden

   Je hebt dus met een beetje kavel al gauw een aparte bron nodig. Een put, tank, vijver of combinatie en het liefst goed bereikbaar vanuit alle uithoeken op het land.
   Wij vangen slechts 5 kuub regenwater op, genoeg voor de kas wanneer het regelmatig regent. Dan hoeven we het niet steeds uit de vijver te halen. Blijft het lang droog dan vullen we die bij vanuit de vijver.
   Als het echt warm wordt moeten we op het land ook irrigeren. Dat doen we voor een klein stukje van het land vanuit deze tank maar de rest komt uit de vijver.
   Voor de begripsvorming, je hebt voor bijvoorbeeld 10 rijtjes gewassen van 20 meter lang in je moestuin al 200 m druppelleiding nodig. Daar komt ca. 3000 l/h uit.

   Like

  • frankenco zegt:

   Ik vergat nog dat de tanks niet gestabiliseerd hoeven te worden. De klei houdt die tanks prima in bedwang. het gewicht is gemiddeld niet veel anders dan dat van de grond zelf. Het gaat niet drijven, ook niet zinken. Voor een paar honderd euro heb je al een aardig grote betonnen put.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s