OLIFANTENGRAS

Update maart 2017: Het olifantengrasavontuur is helaas gestrand. Wij kozen voor een stukhoutkachel.

 

Zie hier voor het groeiverslag van het Miscantusveld in Muiderberg.
Zie hier voor meer meer informatie over houtsnipperkachels.

We waren van plan om de woning te verwarmen met een kachel waarin pellets en houtsnippers van olifantengras verbrand kunnen worden. Het olifantengras zouden we zelf gaan we verbouwen. Helaas bleek dit aspect van ons project financieel onhaalbaar. Lees meer daarover op deze blogpost. De pagina over olifantengras heb ik gezien het grote aantal geïnteresseerden hieronder laten staan.

miscanthus giganteus, na 3 jaar

miscanthus giganteus, na 3 jaar

Hoeveel misacanthus is nodig?

Op deze site staat een uitstekende weergave/berekening van de verbrandingswaarde van miscanthus (onderaan).

De berekening is als volgt:

Uitgangspunten:

  • 1 kg miscanthus is ca. 15,7 megajoule of 4,37 kWh
  • 1 m2  levert ca. 30,6 tot 42,5 megajoule ofwel 6,555 tot 10,900 kWh
  • Benodigde aantal planten: circa 1300 rhizomen (stukjes van de wortel van de plant) per 1000 m2.
  • Opbrengst per 1.000 m2 landbouwgrond: 1,5 tot 2,5 ton (1500 tot 2500 kg) gehakkelde (in kleine stukjes gehakte) miscactus;
  • Volume per 1.000 m2: 11 tot 18 m3
  • Verbrandingswaarde per 1.000 m2: tussen de 5.800 en 9.700 kWh

Berekening benodigde misacanthus

  • stel verbruik per jaar in aardgas zou zijn: 4000 m3 gas ( veel)
  • hoeveel misacanthus is dan nodig?
  • 1 m3 gas is 32 megajoule of 8,8 kWh
  • dus is 4.000 m3 gas is 128.000 megajoule (35.2 =kWh)
  • benodigde oppervlakte misacanthus is 3.011 tot 4.183 vierkante meters miscanthus.

Wij weten nog niet wat de isolatiewaarde van ons nieuwe huis zal zijn dus het blijft nog een beetje gokken. Indien we er vanuit gaan dat we bijvoorbeeld 2500 m2 gas nodig zouden hebben zouden we ter vervanging van dat gas ongeveer 3000 m2 misacanthus nodig hebben. Daar hebben we een aardig grote opslag voor nodig (wellicht bijna 50 m3 ofwel een vierkante bak van 4 bij 4 meter in het vierkant en ongeveer 3 meter hoog).

Onze inpandige silo wordt ongeveer 2,5 bij 2,5 en bijna 4 meter hoog ofwel 25 kuub. Daarvan is ca. 80% effectief te gebruiken (20 kuub). Dat betekent dat wij naar verwachting een of twee maal per jaar moeten bijvullen. Daarvoor gaan we een verticale spindel gebruiken, vergelijkbaar met dit model:

miscathus vertikale spindelZie ook  deze pdf. Omdat ons dat 16 m2 bvo kost en we die niet over hebben nemen we een kleinere silo van 2,5 maal 3 meter. Dat scheelt weer een paar meter bvo. De misacanthus die niet meteen in de silo kan, gaan we opslaan in de schuur. Met de trekker met voorlader kan de ene silo in de andere overgeheveld worden. Met een spindel worden de snippers dan over de silo verspreid (zie hier).

miscanthus giganteus

Het tot houtsnippers gehakte misacanthus kan ook uitstekend gebruikt worden om paden in de moestuin te maken en in plaats van stro in paardestallen (vochtabsorberend).

Om de miscantus van het veld te halen hebben we een mooie oldtimer Hanomag Granit 500 laten restaureren. In mei 2015 tikten wij een mooie hakselaar op de kop om de misacanthus van het veld te halen en in kleine stukjes te hakken die zo de kachel in kunnen.

hanomag granit 500 hakselaar pz mh 80

Foto links: toen we de Hanomag net gekocht hadden, foto rechts: voorbeeld van een (door de trekker) gedragen eenrijige hakselaar.

Veel informatie over het kweken van misacanthus is te ondermeer vinden op de site van Veenweiden. Onderaan staat een link naar een zeer zinvolle teelthandleiding en naar een fotoverslag.

andere interessante sites over miscanthus:

of kijk op youtube:

links naar enige leveranciers van kachels die je huis kunnen verwarmen met olifantengras

6 reacties op OLIFANTENGRAS

  1. Pingback: Eindelijke een hakselaar | BOUWEN IN OOSTERWOLD

  2. Wij twijfelen nog over wat te doen met de grond – landbouw, bos, boomgaard.
    Myscanthus lijkt een mooi alternatief: energie van eigen land. Als wij nou ook nog buren worden kunnen we jullie apparatuur gezamenlijk exploiteren 😉

    1 Ding begrijp ik niet uit de berekening boven: als 1kg 4,37kWH energie levert en 1.000m2 levert 1.500kg, dan levert 1.000 m2 toch 1.500 x 4,37 = 6.555kWh?

    Een gemiddeld gezin (2,2 pers.) verbruikt zo’n 18.000kWh op jaarbasis (equivalenten elektriciteit + gas) dus dan zouden wij (2 pers) 3.000m2 nodig hebben. Met wat zonnepanelen mogelijk 2.000m2. Bepaalt meteen mede de omvang van de kavel.

    Ga het iig meenemen.
    Bedankt weer,
    Mark

    Like

  3. frankenco zegt:

    Beste Mark, uiteraard delen wij graag onze apparatuur en bijbehorende kosten.
    De berekeningen zal ik nog eens nakijken.

    Wij gaan zelf ook uit van minimaal 3.000 m2. Maar we willen ook wat extra om paden te maken en voor de composthopen. We gaan denk ik ca. 4000 – 5000 m2 poten. Het duurt 3 jaar voor de planten volgroeid zijn. Door te veel te poten hebben we het tweede jaar misschien net genoeg.. Wanneer we ooit over hebben vinden we daar wel een oplossing voor.

    Voor een goed geïsoleerd huis zou je met een 20 kW kachel uit moeten kunnen. Wanneer het huis erg groot is kom je wellicht bij -15 graden en straffe wind iets tekort. Dan stoken we de houtkachel in de woonkamer wel wat verder op.

    succes met de plannen!

    Like

  4. chris zegt:

    Wat is de reden dat het gestrand is ?

    Like

  5. Robin zegt:

    waarom was het project financieel niet haalbaar?

    Like

    • frankenco zegt:

      Ik had nodig:
      een luik bovenin mijn woning op ca. 7 m hoogte (dure bouwkundige voorziening)
      een transportband om de snippers van de open binnenplaats naar het luik te transporteren
      twee trekkers om de miscantus van het land te halen en ergens droog op te slaan
      4 tot 6 grote agrarische aanhangwagens met brede banden (oogsten bij nat weer bijna onvermijdelijk), met hoge wanden zodat er per stuk ca. 15 kuub snippers in kunnen.
      een veel grotere schuur om al die aanhangwagens miscanthus droog in op te slaan (miscanthussnippers zijn volumineus in verhouding tot de calorische waarde).
      een grote verharde binnenplaats waarop ik met al dat materiaal kan rijden zonder weg te zakken
      een shovel om de snippers vanuit de aanhangwagens op de transportband te gooien
      daarnaast zou ik tientallen mandagen per jaar bezig zijn met het oogsten, verplaatsen en opslaan van de miscanthus alsmede onderhoud van machines.
      Alles bij elkaar zou het (zonder de schuur) ver over de halve ton gaan, een bedrag dat zich op geen enkele wijze verhoudt tot de voordelen.

      Daar komt bij dat ik nu, wanneer de zon te zwak wordt, werk met zelf gezaagd en gekloofd hout uit het bos hierachter. Daarvoor heb ik geen machines nodig behalve een minitrekkertje met aanhanger, een eenvoudig kloofapparaat en een kettingzaag. Er staat nu ca. 40 kuub hout op de binnenplaats zonder dat ik daarvoor grote investeringen hoefde te doen. Met een kruiwagen breng ik tussen ca. november en april elke dag een bergje hout naar binnen en gooi dat handmatig op de stukshoutkachel. Geen grote silo in huis meer nodig en geen dure houtsnipperkachel meer nodig. Deze oplossing kost veel minder geld, minder diesel, minder electriciteit, minder bouwkundige voorzieningen, is net zo CO2-neutraal en heeft een veeeeel kleinere footprint.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie