Technische IBA of liever een Helofytenfilter?

Het zal je maar gebeuren,.. na een dag zwoegen van je glaasje genieten op je nieuwe terras, wuivende bomen, vogels, opkomende gewassen, blijkt je eigen IBA te stinken..

Tot mijn verbazing overweegt een deel van de initiatiefnemers voor de rioolzuivering een technische IBA aan te leggen in plaats van een helofytenfilter. De technische IBA’s blijken sneller uit evenwicht te raken, stinken soms, zijn per definitie storingsgevoeliger, gebruiken significant meer stroom, behoeven meer onderhoud, hebben meer points of failure en last but not least: de installatie zelf heeft een heel veel grotere footprint.

Dat sommigen dan toch voor een technische IBA kiezen mag verbazen want Helofytenfilters scoren aantoonbaar beter op al die punten: er zit maar één eenvoudige pomp met vlotter in die eensain de tien á twintig jaar in enkele minuten is te vervangen, is minder snel uit balans, is geurloos, behoeft feitelijk amper onderhoud (behalve maaien van het riet in het najaar en even checken of de pomp nog goed loopt), hoeft niet gemonitord via een of andere app, komt zonder onderhoudscontract, heeft een zeer geringe footprint, en gebruikt weinig stroom!

Tot dezelfde slotsom is men blijkbaar ook in het zuiden van ons land gekomen, getuige de hieronder afgebeelde verklaring van een medewerker van Waterschapsbedrijf Limburg en  Gerrit Box van Kilian Water:

Schermafdruk 2017-05-16 08.47.34

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, riool en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Technische IBA of liever een Helofytenfilter?

  1. Juup dales zegt:

    Aan de Auguste Comteweg slechts Helofyten filters. ( vertikaal) .

    Like

  2. Loes Walsteijn zegt:

    De mannen van de technische IBA 3B van Wsb-clean/Bergmann (bij Dresden) leveren een technische IBA die niet onderdoet voor een helofytenfilter maar welke stukken goedkoper is, permanent bewaakt wordt, minder ruimte inneemt en veel minder onderhoud vergt. Ze geven daar 25 jaar garantie op (ook tegen stank) en als het stinkt ligt dat aan het inferieure materiaal dat bij je buren is gebruikt.
    Zelf hebben ze er al jaren een onder een zonnebad terras in Mallorca liggen waar gasten nooit enige nare lucht gemeld hebben. Ze hebben er 54.000 wereldwijd verkocht, doen grote en kleine projecten. 97% werkt prima. De overige ruim 3% had te maken met wangebruik zoals te veel geloosde chemicaliën en als iemand een chemokuur heeft, moet de urine apart als chemisch afval worden ingezameld. Ook een helofytenfilter gaat hieraan kapot. Maar deze technische IBA 3B is goedkoper te repareren.

    De mannen waren beroepsmatig nieuwsgierig naar de technische IBA die Ecoparkhof had gebruikt en we konden bij een huis tegen de stank aanleunen. Zij zagen dat daar de afbraak van fosfaat niet op werd gedaan (IBA 3A dus). Typisch gevalletjes van goedkoop duurkoop. Wij wilden bij de projectontwikkelaar vragen welk merk het was. Hij was niet thuis maar de stank van de IBA wel.

    Kilian heeft op de door mij georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst voor bewoners van Oosterwold tot irritatie van veel aanwezigen veel negatieve onzin gespuid over technische IBA’s wat ik beschouw als broodnijd omdat hij samen met Wetland Tec monopolist is hier in Nederland. Wetland Tec gaf een beschaafde presentatie zo goed als Bergmann. Kilian baseerde zich op oeroude rapporten (2010) en in landen als India en Kenia waar er waarschijnlijk niet zo zorgvuldig mee om gegegaan wordt als bij ons.
    Zelfs een aanwezige van het Waterschap toonde zich zeer gecharmeerd van deze technische IBA die gegarandeerd ver onder de normen van het waterschap loost (in Duitsland zijn ze nog strenger).

    Wij hebben een technische IBA3B bij Bergmann gekocht. En er zijn verschillende initiatieven in Oosterwold die dat ook gaan doen. Bij 10 krijgen we allen nog eens 25% korting op de toch al beschaafde prijs. En daar voor krijgen we de Duitse topkwaliteit.

    Like

  3. Egel zegt:

    We zullen na verloop van tijd zien wie gelijk heeft.
    Ik kwam ergens een duurtest van IBA’s tegen en het lijkt erop dat Helofytenfilters het eerste jaar iets beter werken dan de daarop volgende jaren en goede Technische IBA’s het eerste jaar iets slechter werken dan de daarop volgende jaren. We kunnen dus nog niet zo snel conclusies trekken.

    Like

  4. Loes Walsteijn zegt:

    Het misverstand is ook dat de iba 3b van Bergmann geen compact systeem is zoals waar hier oven van wordt uitgegaan. Er zijn juist veel lagere stroomkosten doordat er niet gepompt hoeft te worden maar alleen periodiek lucht erin. Bij deze IBA doet de zwaartekracht en de natuur zijn werk zij het met een slim bedachte techniek. Door dit soort miscommunicatie vanuit Kilian wordt de initiatiefnemer in Oosterwold angstig gemaakt en angstige mensen consumeren beter. Stink (!) er niet in. Een helofyten filter is goed maar niet alleen zaligmakend.

    Like

  5. Loes Walsteijn zegt:

    Ik zag een tekstueel foutje in mijn eerste reactie. 25 jaar garantie op ook stank klopt. Maar ik koppelde inferieure materialen van een ander ten onrechte aan die zin. Bergmann gebruikt nieuw hoogwaardig kunststof dat geen nanodeeltjes in het effluent brengt. De wanden zijn 1 cm dik en natuurlijk moet je er geen bomen naast zetten. Doe je met gewoon helofytenfilter ook niet.
    Wees wijs en informeer zelf. Bergmann zit klaar om de meest kritische vragen te beantwoorden.

    Like

  6. Rene zegt:

    Het aparte aan bovenstaand artikel is de zin : Hiervan zijn geen statistieken bijgehouden maar……. En dit is dus de regel wat leidend is voor de inhoud van het artikel. De ene oplossing kent veel storingen, maar de andere niet ondanks dat het niet bijgehouden is. ???????????
    Lekker wasse neus rapport.

    Mvg,

    Rene.

    Like

Reacties zijn gesloten.