Geluidsoverlast door HANEN (mannetjes kip)

Gezellig rondstruinende kippen in je stadslandbouwgazonnetje, elke dag een eitje of wat, getok op de achtergrond, ik snap het helemaal. Maar de kip die je denkt te kopen blijkt soms toch een haan te zijn..haan

Er woont inmiddels een tiental hanen in onze buurt. En die kraaien, soms elke paar seconden, luid, schril en jammerend. Alsof de haan in kwestie wordt gevierendeeld en nog net zijn laatste kreet weet uit te slaken. Door merg en been. Geen enkel probleem, wanneer je bent vergeten om je wekker om 05:45 uur te zetten. Uit onderzoek blijkt dat gemiddelde haan 120 decibel produceert (vergelijkbaar met een kettingzaag). Meer dan 140 dB is haalbaar.

Een aantal hanen wordt s’ nachts netjes opgehokt en mag er ’s morgens op een fatsoenlijke tijd weer uit. Dat is prettig voor de buren. Dan kunnen ze lekker zelf bepalen wanneer ze wakker worden. Ideaal.

Andere hanen bepalen zelfstandig wanneer zij op stok gaan en vooral, wanneer zij daar weer vanaf komen. Het geluid is op 500 m afstand nog hard genoeg om je wakker te krijsen. Er is altijd wel een haan die in de winter rond 6 uur begint. ´s Zomers gaat dat naar 4 uur. Ideaal, wanneer je niet kan slapen en niets met schapen hebt. Kan je kukeleku´s tellen.

Uitgaande van de FAR van 0,5 en 25% roodkavel en een geluidshinderzone van ca. 500 m rondom de haan schat ik dat in Oosterwold ca. 300 tot 500 huishoudens rondom elke haan geen wekker meer nodig zullen hebben. Momenteel is bij ons de haandichtheid ongeveer 1 haan per 100 meter. De geluidshinderzones overlappen elkaar grotendeels. Met een beetje mazzel heb je stereo of zelfs surround. Hoe mooi kan het zijn…

 

Voor een bespreking van recente jurisprudentie klik bijvoorbeeld hier en en ook hier. De conclusie luidt dat gekraai in een woonwijk bijna altijd onrechtmatig is, onder meer omdat het makkelijk is tegen te gaan met een donker hok. De kans is aanzienlijk dat een rechter gebiedt om geluidsbeperkende maatregelen te nemen.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, geluidsoverlast oosterwold en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.