RIOOL

In Oosterwold is geen riool. Je moet dus zelf je eigen rioolwater verwerken. Dat kan met een IBA. Er zijn 3 smaken:  een septic tank, een technische IBA (hierna: “IBA”) en een  helofytenfilter. De septic tank op zich levert het slechts gezuiverde water maar is zeer betrouwbaar, een technische IBA levert op zich prima gezuiverd water maar blijkt in de praktijk onbetrouwbaar, het helofytenfilter levert het best gezuiverde water en is zeer betrouwbaar. Een toelichting:

Septic tanks zijn toegestaan voor een vierpersoons huishouden wanneer die 6 m3 groot zijn (6000 l).  Dat is vreemd want het effluent (uitstromend water) van een septic tank is ronduit smerig en stinkt enorm. Een septic tank als enige zuivering is voor Oosterwold volstrekt ongeschikt. Een septic tank is als voorzuivering echter uitstekend geschikt. Doordat de septic tank groot is, zal het evenwicht (anaerobe bacteriën) niet snel verstoord raken .Verder zijn er geen pompen/electronica nodig die stuk kan gaan. Lees vooral ook de pagina over WATER!

problemen IBA'sEen technische IBA is een systeem van meerdere ondergrondse tanks achter elkaar waarin het afval in fasen wordt afgebroken. Een technische IBA is veel kleiner dan een septic tank van 6 kuub. Het evenwicht is dus ook veel sneller verstoord. Helaas zijn er ook wat pompen en electronica nodig. In de praktijk blijken Wanneer de technische IBA goed functioneert is het effluent op zich schoon genoeg om te mogen lozen en stinkt niet (zoals bij een septic tank).

Een installatie met een helofytenfilter bestaat uit een bezinkput, een pompput en een helofyten Voorbeeld Helofytenfilterfilter. Het afvalwater bezinkt eerst in de bezinkput, vaste delen worden verteerd, te zware delen bezinken (eens in de paar jaar leeg laten zuigen). Vanaf daar loopt het over naar de pompput die een paar maal per dag een bepaalde hoeveelheid over het helofytenfilter pompt (dompelpomp met vlotter). Het helofytenfilter zelf  is een rietveld (ca. 16 m2 per gezin) waarin de afvalstoffen door (aerobe) bacteriën worden afgebroken. De meest ideale oplossing zou zijn een relatief grote bezinktank van ca. 3 kuub waarin alle vaste bestanddelen worden verteerd in combinatie met een helofytenfilter om de klus af te maken.

Kilianwater schema helofyten filterhelofytenfilter met pomp

2 typen helofytenfilters
Er zijn globaal gezien twee typen helofytenfilters. De horizontaal doorstromende (boven) en een met een pomp (onder), ook wel verticaal doorstromend helofytenfilter genaamd. Ik begreep dat een horizontaal doorstromende versie in Nederland niet toepasbaar zou zijn in verband met de kans op strenge vorst. Dus blijft de verticale versie over als enige optie.

Uitleg werking
Het zijn met name de bacteriën in het heloftenfilter die het afval verwerken. Het riet heeft twee belangrijke taken: voldoende zuurstof de grond in transporteren en voorkomen dat de bacteriën wegspoelen met een flinke bui.

De bacteriën hebben een zekere hoeveelheid afvalwater nodig om te kunnen overleven. Neemt de aanvoer toe, dan vermenigvuldigen de bacteriën zich en ontstaat er na enige tijd weer een nieuw evenwicht. De filters zijn relatief ongevoelig voor fluctuaties binnen zekere marges. (een feestje geven zou best mogen, dagen lang veel mensen op bezoek zal op enig moment tot overbelasting kunnen leiden). Van groot belang is dat de vaste bestanddelen goed verteerd worden in de bezinktank. Indien dit niet gebeurt raakt de bovenlaag van het helofytenfilter sneller verstopt, loopt niet goed door waardoor het werkzame deel van het helofytenfilter afneemt.

Vorstbestendig?Helofytenfilter in winter
Tijdens vorst zou het filter ook gewoon blijven functioneren. Kijk voor een goede uitleg bijvoorbeeld op de site van Kilian Water. Zie rechts een foto van een filter nadat het riet voor winter is geknipt. Het knippen dient bij voorkeur met een sikkel ofzo te gebeuren. Wanneer je dat met een maakbalk zou doen blijven teveel kleine delen achter op het bed waardoor het verstopt.

Onderhoud

 1. De bezinktank moet eens per 5 tot 15 jaar geleegd te worden;
 2. het helofyetenfilter eens per jaar snoeien/maaien;
 3. organisch materiaal zoals bladeren van het filter verwijderen zodat het niet verstopt raakt;
 4. controle electronica/pomp.

Stroomverbruik
De pomp in de pompput voor een helofytenfilter gebruikt ca. 200 Watt en springt maar een paar minuten per dag aan. Verwaarloosbaar dus.

Betrouwbaarheid
Omdat de verwerking van afvalstoffen heel geleidelijk verloopt en de verblijftijd van het afval in het filter veel langer is dan bij bijvoorbeeld een IBA, is het systeem ook veel betrouwbaarder en beter opgewassen tegen fluctuaties in de aanvoer.

Onze keuze
Vanwege de veel hogere betrouwbaarheid, het lage stroomverbruik en het veel grotere vermogen om een wisselende belasting op te vangen, hebben wij voor een helofytenfilter  (IBA 3B) gekozen in combinatie met een grote bezinktank van ca 3 kuub. Een IBA3B is een IBA3A met ijzerkorrels erbij die het fosfaat binden. Een bijkomend voordeel is dat het gezuiverde water zeer schoon is en je het gewoon in de sloot mag lozen of voor irrigatie kunt gebruiken. Daarnaast vinden wij het idee erg sympathiek.

Wij hebben uiteindelijk twee leveranciers beoordeeld en hebben gekozen voor Kilian Waters (Gerrit Box). De reden is met name dat Global Wetlands zich liet voorstaan als enige een gecertificeerd filter te leveren. Maar dat is niet juist, er bestaan geen gecertificeerde filters (meer).

Update 12 juli 2016: Ik ben inmiddels meermaals door Global Wetlands benaderd in verband met dit bericht. Ik kan thans bevestigen dat Global Wetlands haar informatieverstrekking heeft aangepast. Global Wetlands verwijst niet meer naar de betreffende norm. Ook is de betreffende passage is uit de offerteteksten verwijderd.

UPDATE 24 FEBRUARI 2016:

In Oosterwold bepaalt het Waterschap Zuiderzeeland de norm voor het lozen van gezuiverd water. De emissienormen zijn als volgt (bron: onze watervergunning):

emissienorm IBA Oosterwold

Deze norm zou slechts haalbaar zijn met een IBA klasse 3B. Dat is een IBA klasse 3A helofytenfilter met ijzerkorrels in het bed. Het ijzer bindt het fosfaat, dat anders niet gefilterd/gebonden zou worden.

Update 24 februari 2017

Wij zijn zeer tevreden over het helofytenfilter. Lees hier de update op de blog.


Links
Zie hieronder enige links naar leveranciers van helofytenfilters en IBA’s.

Leveranciers van technische IBA’s

Voor onderhoud na installatie:

Advertenties

14 reacties op RIOOL

 1. Pingback: RIOOL / 1e KOSTEN / STATUS | BOUWEN IN OOSTERWOLD

 2. Pingback: Houd Oosterwold Schoon, plaats een Helofytenfilter | BOUWEN IN OOSTERWOLD

 3. Wim zegt:

  enig idee van de kosten van een dergelijke oplossing?

  Like

 4. Pingback: van alles | BOUWEN IN OOSTERWOLD

 5. Albert Waninge zegt:

  Heb je al een idee wat voor helofyten je gaat gebruiken? Het schijnt dat de grote lisdodde ook (gedeeltelijk) eetbaar is. Helemaal permacultuur dus! Ik heb echter geen idee of de eetbaarheid in het geding komt bij gebruik voor afvalwaterzuivering…

  Overigens spelen de planten zelf ook een belangrijke rol door stikstof en fosfaat uit het water op te nemen. De planten zijn vervolgens uitstekend te gebruiken als groenbemester.

  Like

  • frankenco zegt:

   Ik zal eens vragen wat voor type riet dat wordt. Ik heb er nog niet bij stilgestaan. Overigens hebben we meer dan genoeg groentetuin dus die 16 m2 van het helofytenfilter gaan we niet voor consumptie gebruiken, zelfs al het zou kunnen.

   betreffende groenbemesting, helemaal mee eens. Wat ons betreft wordt er geen biomassa afgevoerd van ons land. Alles gaat weer terug als bemesting.

   Like

 6. Kneelis zegt:

  Mooi project! Wat het stroom verbruik van je dompelpomp betreft heb ik een pomp ontwikkeld die met veel minder stroom toe kan, scheelt zeker 140w. Mocht je er meer van willen weten stuur maar een mail. Het voordeel van mijn pomp is dat er geen bewegende delen onderwater zitten en dat er extra zuurstof aan het water wordt toegevoegd wat weer zorgt voor een betere kwaliteit van het uitstromende water. Dit is echt geen reclame. Ik ontwikkel de pomp gewoon bij mij thuis.
  Misschien tot dan, grtz kneelis

  Like

  • ecofyt zegt:

   Hoi Kneelis,
   Je maakt me heel nieuwsgierig! Wij zijn altijd bezig met het minimale stroomverbruik van onze helofytenfilters en ik kan me bijna niet voorstellen dat het nog zuiniger kan. Maar een open mind daarover is uiteraard de beste houding 🙂
   Ik vind geen mailadres dus hoop ik dat je vanuit hiet contact wilt opnemen,
   Groet,
   Frank

   Like

 7. Pingback: rectificatie | BOUWEN IN OOSTERWOLD

 8. Nog een link:www.rietland.com, ook leverancier van helofytenfilters in diverse vormen, met EN 12566/3 CE certificaat.

  Like

 9. sven zegt:

  ik ben sven

  Like

 10. Pingback: Uitstekend helofytenfilter van Kilian Water | BOUWEN IN OOSTERWOLD

 11. Pingback: Helofytenfilter – Geertjes Hof

 12. Leo zegt:

  Wat bijzonder om op deze manier rioolwater af te voeren. Zijn jullie de enige gemeente die dit doen? Ik zie hier namelijk wel toekomst in, in ieder geval geen rioolproblemen voor jullie! Hopelijk werkt jullie “pilot” goed en kan het eventueel door andere gemeentes worden overgenomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s