Katten verjagen onze vogels

Het ging een tijd heel aardig met de vogels op ons land. Zie daarvoor bijvoorbeeld de vorige blog over de ijsvogels.

Maar sinds een paar weken komt de klad erin. Het aantal katten neemt zienderogen toe. De schade eveneens. Het vaakst zien we een zwarte kat. Die is hondsbrutaal. Die gaat gewoon op ons stoepje zitten uitrusten na het vogels vangen.fullsizeoutput_1392

In onze gang (ja binnen) heeft er ook al een zitten pissen. Dat stonk nog een maand lang.

Al bijna had onze hond er een te pakken. Dat scheelde geen halve staart. Onze hond kan harder rennen dan een kat ūüėČ

Laatst las ik in het NRC dat velen het normaal vinden dat hun kat in andermans (moes-)tuin poept en piest en dat hij alle vogels verjaagt en de vogelnesten leegrooft. Ik heb daar moeite mee.  Ik heb inmiddels genoeg van de katten(-poep/pies) op ons land. Ik zou graag zien dat katteneigenaren hun roofzuchtige viervoeters op hun eigen grond houden. Dan kan iedereen genieten zoals hij of zij zelf wil. Katteneigenaren van hun eigen katten, wij van de vogels een een moestuin zonder kattenpies.

En zo moeilijk is dat ook niet. Voor nog geen tweehonderd euro koop je een halsbandje met een draadje voor in de grond om ze op je eigen erf te houden.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in problemen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Katten verjagen onze vogels

 1. Marzièh zegt:

  Jemig, daar zeg je zo wat… Wij wonen er nog niet, maar nemen straks ook twee poezen mee met het voor hun heerlijke idee weer vrij de natuur in te kunnen (we woonden lang in het bos en nu tijdelijk op een drukke plek bij de stad). Jouw verhaal zet me even aan het denken. Een draadje voor in de grond is geen optie, dat wordt een dode kat hangend aan de boom… Maar poep en pies in ieders (moes-)tuin is natuurlijk ook vreselijk. Ik zal hier nog flink over na moeten denken.
  Enige tip voor jou die ik nu kan bedenken, is piep ophalen van een leeuw of zo uit de dierentuin en een spoor maken langs de randen van je kavel… Daar zouden als de dood voor zijn. Maar ja, regenbuitje en je kunt opnieuw beginnen. Goed voer voor een groepsoverleg…

  Like

 2. Tja ook onze katten zullen niet meer wennen aan een bandje. Hebben ze nooit geaccepteerd ook. Al komen ze alleen buiten met mooi weer. Ik begrijp je probleem heel goed. En een kat van een ander die binnen pist is niet grappig! Met bleek en peper kan je de geur goed de baas….. Maar idd goed om over na te denken.

  Like

 3. Joyce zegt:

  Hi Frank, ik wil toch even reageren op je bericht, als jou waarderende buurvrouw met…. 3 katten! Ik wil zeker niemand tot last zijn met onze opvangdieren (gesteriliseerd en gecastreerd) en denk dat we in Oosterwold dit aangekaarte probleem wel in de gaten moeten houden. Maar voordat je je omringende buren die katten houden aan de de schandpaal nagelt: een beetje kritisch naar jezelf kijken mag ook: jullie laten je hond ook buiten eigen erf loslopen, en zij heeft ook al wat kippen gepakt begrijp ik (zijn vogels hoor ;-). Een hond van dat ras en formaat los laten lopen – ook al weet ik dat jullie haar supergoed trainen en socialiseren – is ook overlast. Jullie zijn heel netjes met je hond, maar er zijn helaas ook andere mensen met honden die hun hond ook overal hun behoefte laten doen. Elke dag heb ik hier discussies met andere mensen die hun honden los laten lopen op ons erf. Onze kavel ligt vol hondenpoep. Ik loop vandaag even bij jullie langs, dan kijken we even wat we aan katten en honden kunnen doen ;-). Iedereen mag hier een plekje hebben, mens en dier, maar we moeten idd wel rekening houden met elkaar. Jouw oplossing met dat stroomdraadje werkt overigens niet, zeer storingsgevoelig jammergenoeg. Dat had ik al eerder uitgezocht, maar ben zeer benieuwd naar andere oplossingen voor katten die overlast geven. Lieve groet van buuf Joyce

  Like

 4. frankenco zegt:

  Wij hebben inmiddels meerdere maatregelen genomen om te voorkomen dat onze hond overlast veroorzaakt. Mensen met honden kan je aanspreken om te vertellen dat hij niet op je erf mag lopen. Maar hoe doe je dat met katten?

  Like

 5. mark40 zegt:

  Vwb de katten wil ik hier nog wel iets aan toevoegen. Meerdere onderzoeken (m.n. VS en Canada) tonen aan dat katten een enorm aandeel hebben in de teruglopende vogelbestanden.
  “Wat bleek: de kat overschaduwt elke andere oorzaak van vogelsterfte. Katten doden meer vogels dan gebouwen, auto‚Äôs en windmolens bij elkaar.” [bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/03/kom-niet-aan-de-kat-4575380-a1524631%5D
  Overlast moeten we zien te vermijden, maar er is wel een verschil tussen hondenpoep (heel naar) en vogelsterfte (aantasting ecosysteem).

  Like

  • frankenco zegt:

   Waarom worden de honden er altijd bijgehaald wanneer het om katten gaat? Die hebben toch niets met elkaar te maken? Het gaat om het vermijden van overlast. Maar goed, van mijn part hebben we het over honden √©n katten, gemakshalvel “viervoeters”. Dan wordt het: Houdt alsjeblieft je viervoeter uit het erf van een ander. Of dat moeilijk is en of je hond of kat goed luistert doet niet ter zake.

   De logica van de volgende stelling ontgaat mij: “Sommige mensen (al dan niet met honden) vind ik vervelend of veroorzaken overlast dus mag mijn kat vrij rondlopen”.

   Dat is een stap verder dan oog om oog tand om tand. Want bij oog om oog tand om tand zouden de katten alleen mogen poepen in de tuin van hondeneigenaren die de poep van hun eigen hond niet opruimen uit de tuin van de katteneigenaar. Dat is het zelfde als: sommige mensen gooien afval uit de auto dus ik mag mijn auto in de tuin van de buren parkeren. En gek genoeg onderschrijven de meesten dat dat te ver gaat. Waarom gaan rovende en poepende katten in de tuin van anderen dan niet te ver?

   Like

 6. Margreet zegt:

  Zie hier … https://www.tuinadvies.nl/artikels/dieren_katten. Wij dachten eraan om kat-werende planten rondom de moestuin neer te zetten en/of iets stekeligs (bramen) plus een strook van cacaodoppen. Idem op de plekken waar we nestkasten willen bevestigen. Voor ons zal ook een probleem zijn dat onze twee hondjes helemaal uit hun dak gaan als er een kat op hun territorium komt. Het geluid dat ze daarbij produceren … dat is pas overlast :-).

  Like

Reacties zijn gesloten.