Top 10 publiek ontoegankelijk groen

De grond in Oosterwold is goedkoop maar initiatiefnemers moeten daar wel iets voor terugdoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld zelf wegen laten aanleggen en zorgen dat het

img_3142

gebied doorwaadbaar wordt en blijft. Dit laatste door een strook van 2 meter publiek toegankelijk groen rondom de kavel (tenzij daar al een weg ligt) aan te leggen (foto rechts).

Na een rondje langs de inmiddels ontwikkelde kavels is duidelijk dat de meeste initiatiefnemers zoeken naar methoden om het randje publiek toegankelijk groen onvindbaar/onbegaanbaar te maken. Hieronder volgt de top 10 van de methoden die mij het meest effectief voorkwamen (willekeurige volgorde):

 1. neem geen publiek groen op in je omgevingsvergunning in de hoop dat de img_2524ambtenaren het niet zien of dat de vergunning van rechtswege vergund wordt;
 2. zorg ervoor dat de groene strook dood loopt, bijvoorbeeld op een sloot (tweede foto);
 3. blokker de doorgang met brandhout, fietsen, aanhangers, kinderwagens, pallets etc.;
 4. graaf een greppel met schuine randen (derde foto) (meest populaire methode);
 5. maak de strook onvindbaar bijvoorbeeld door deze uit te dossen als tuin zonder herkenbare kavelgrens of looppad (ook heel populair);
 6. plaats prikkelbosjes (en snoei ze niet);
 7. laat de strook dichtgroeien met riet, distels of ander hoog gewas;
 8. img_2878leg een dijk,  verhoging of talud aan in de groene strook;
 9. plaats bomen met lage takken op de strook;
 10. scheld voorbijgangers uit.

In sommige gevallen kan je (met droog weer) nog wel enigszins langs een kavel komen, maar niet wanneer je ook nog een kinderwagen of fiets met je meesleept.  Dat is spijtig.

Voor de goede orde voeg ik hier nog aan toe dat dit geen advies is. Ik hoop dat mijn observaties een momentopname zijn en dat iedereen geheel naar de geest van het bestemmingsplan zorgt voor toegankelijke paden of wegen (al zijn het er maar twee of drie langs elke kavel). Het zou toch mooi zijn wanneer we in de toekomst fijn en onbevreesd kunnen wandelen in Oosterwold (met de hond aan de lijn uiteraard..).

Toegevoegd 14 juni 2018: Omdat ik dit schrijf treft mij uiteraard meteen de hoon van een enkeling die het vreemd vindt dat er geen pad van 2 meter breed langs onze bosrand loopt. Dat is inderdaad verwarrend maar wél geheel volgens onze vergunning. Samen met ondermeer Bosveld en Ecoparkhof waren wij een van de eersten die een vergunning aanvroegen. Op dat moment bestond er geen 2 meter eis. Die eis zag voor eerst het licht in het Het Bestemmingsplan Oosterwold dat later van kracht werd. Wij kozen voor twee riante paden langs de zijkanten van meer dan 4 meter breed. Langs de bosrand loopt geen pad, geheel in overeenstemming met de regels van toen.

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, oosterwold en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Top 10 publiek ontoegankelijk groen

 1. Wim Dieke zegt:

  Ik ben benieuwd naar je mening over het al dan niet reguleren van toegang op dergelijke stukken. Denk hierbij aan het wel of niet toestaan van huisdieren en zo ja onder welke voorwaarden (we willen tenslotte geen poep op het pad) en handhaving ervan. En wat doe je als er mensen continue over grenzen heen banjeren, of overlast veroorzaken op publiek groen? Het is namelijk privaat terrein en handhavers gaan hun vingers er niet aan branden (los van de vraag of ze er wel tijd voor hebben).

  Like

  • frankenco zegt:

   Wim, ik heb geprobeerd de feiten te noemen. Wat ik er van vind is eigenlijk niet relevant. De feiten zijn simpel. Je moet iedereen toegang verlenen langs alle randen. Dat blijkt uit het bestemmingsplan, je vergunning en de leveringsakte. Velen werken dit tegen. Dat blijkt uit de situatie nadat de kavels klaar zijn. Hoe je regelt dat die mensen geen overlast veroorzaken is een heel ander verhaal. Daarover zijn ongetwijfeld veel goede ideeën. Wellicht iets voor een toekomstige blog.

   Like

 2. Manja zegt:

  Ja, dit vind ik echt heel erg jammer. Wij willen in Oosterwold gaan wonen en waren een rondje aan het wandelen. Toen kwamen we via een bospaadje ook tussen twee kavels uit. Toen we netjes vroegen of we daar even tussendoor mochten, werden we eigenlijk weggekeken. We zijn toen maar via de buurkavel gegaan, waar het ook eigenlijk niet echt kon. Heel vreemd..

  Like

 3. Koen zegt:

  Precies dit viel mij dit weekend in Oosterwold ook op. Daarnaast valt het op dat sommige bewoners grasvelden als stadslandbouw zien 😉

  Like

 4. Jan Kooy zegt:

  Frank, je bent zelf natuurlijk ook niet helemaal heilig, langs jouw bosrand zou volgens mij ook een toegankelijke groene strook moeten zijn, maar daar heb je een hekje opgehangen met een richtingbordje dat het pad naar rechts afbuigt. Je mening is daarmee dus wel duidelijk.

  Like

  • frankenco zegt:

   Hallo Jan, heilig zijn is beslist niet mijn ambitie. Wat betreft publiek groen voldoen wij wel voor 100% aan de regeltjes. Maar de regeltjes voor ons zijn anders dan die voor kavels die onder het bestemmingsplan Oosterwold vallen. En dat leidt tot de nodige verwarring bij voorbijgangers. Onze omgevingsvergunning is nog van de periode ruim vóórdat het bestemmingsplan Oosterwold van kracht werd. Wij hebben daarom een eigen minibestemmingsplan waarin aan de twee zijkanten in een vier meter brede publiek toegankelijke strook is voorzien en niet aan de lange zijde langs het bos.

   Like

 5. mark40 zegt:

  Ben het hartgrondig met de blog eens. Er zijn al hele ‘wijken’ niet doorwaadbaar, dat is al jammer genoeg. Wij wonen hier nu net 2 dagen en moeten het nog maaien, maar de volle 2m is voorzien, rondom.
  Zou fijn zijn als wij met zijn allen de intenties van Oosterwold eer aan doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s