Helofytenfilter functioneert uitstekend

Eind oktober 2017 nam waterschap Zuiderzeeland een monster van het water dat uit ons helofytenfilter komt. Vandaag ontvingen wij de meetresultaten: We zijn geslaagd, met vlag en wimpel. Ons filter bleef ruimschoots onder de lozingslimieten die in onze vergunning staan:

meetresultaten helofytenfilter HA10 2017.JPG

Het fosfaatgehalte is helaas niet gemeten. Maar uit eigen metingen weten wij dat we op nog geen 10% van maximaal toegestane hoeveelheid zitten dus ook dat fosfaat zit wel goed.

Ik ben geen chemicus, helemaal begrijpen doe ik het niet. Wat mij toch opvalt is de laatste meting van som nitraat en nitriet. Die staat niet als norm in onze vergunning. Wie weet hier meer over? Zie hieronder de betreffende passage uit onze vergunning:

emissienorm IBA Oosterwold

Het was overigens wel spannend. Niet alleen duurde het heel lang voor de uitslag ons bereikte, ook knepen wij hem een beetje, we hadden van Waterschap Zuiderzeeland vernomen dat niet alle filters in Oosterwold geslaagd zijn. Vooral de systemen die niet met helofytenfilters werken zouden niet altijd even goed presteren. Daarnaast was ons filter tot net voor de meting flink overbelast omdat we een jaar lang met 8 personen op het filter loosden in plaats van met de geplande 4 personen. Blijkbaar is het filter voldoende ruim gedimensioneerd en herstelt het zich snel.

Conclusie:

Wij zijn zeer gelukkig met het helofytenfilter van Kilian Water. Uitstekende prestaties en géén onderhoudskosten. Wat wil je nog meer??

Hieronder voor de volledigheid de officiele meetresultaten.

Bestand 06-02-18 18 11 18.jpeg

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, riool en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Helofytenfilter functioneert uitstekend

 1. Egel zegt:

  Waarschijnlijk is die 60 mg/l in de norm bedoeld achter “totaal stikstof”, wat ook het meest logische is:
  De Kjeldahl-methode is een methode geschikt om de fractie organische stikstof in chemische substanties te bepalen. De methode zal Kjeldahl-stikstof, dit is de hoeveelheid stikstof die in organische verbindingen vervat zat en de hoeveelheid ammoniak in het staal, weergeven, maar alle stikstof die in de vorm van nitraten en nitrieten gebonden is, wordt genegeerd.

  Als ze apart genormeerd zouden zijn of slechts een van de twee zouden mensen vals kunnen gaan spelen door chemisch het een in het ander om te zetten, wat alleen tot meer vervuiling zou leiden.

  Like

 2. geertjeshof zegt:

  Ik ben blij te horen dat jullie filter goed werkt. Mede op basis van jullie enthousiaste verhaal heb ik vorig jaar ook ons filter (in zuidoost Friesland) door Kilian Water laten aanleggen. Maar hier heeft het nogal wat moeite gekost, de verbinding van septic tank naar pompput lekte. Dat is uiteindelijk in november gerepareerd, maar toen groeiden de rietplantjes natuurlijk niet meer. Dus ik hoop maar dat het nu werkt…

  Like

Reacties zijn gesloten.