Eenrijige aanaarder

 

img_3068Dit is inmiddels ons derde landbouwseizoen in Oosterwold. Wij begonnen met amper kennis van (stads?)landbouw. We leren veel. Vandaag een update over onze nieuwe aardappelstrategie.

In 2017 konden we onze aardappelplanten amper terug vinden tussen het onkruid. Alles groeide harder dan onze aardappels. Ze waren compleet overwoekerd door klaver, gras, herderstasje, en distel. De oogstmachine liep vast in het onkruid.

We moesten een strategie hebben om op deze schaal te kunnen tuinieren: patato´s in the green. Aardappelruggen op ca. 1,5 m van elkaar in een grasveld. En om de aardappelruggen schoon te houden ontwikkelden we, geïnspireerd door diverse zelfbouwsels (bv. hier, hier of hier) uit het buitenland een eigen eenrijige aanaarder.

Ik kocht aanaardschijven in de UK  en vroeg de mensen van VM service (minitrekkers.nl) om het zaakie aan een driepuntsframe te lassen. Dat hebben ze uitstekend gedaan en het resultaat zie je bovenaan deze blog. Goed werk VM!

Nu kunnen we tussen de aardappels maaien en de aardappelrijen zelf kunnen we schoon houden met dit nieuwe werktuig. En het werkt, we zijn helemaal in onze nopjes!

Nu nog even maaien en klaar. Volgend jaar moeten we wel iets beter ons best doen op de afstanden tussen de rijen..

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Landbouw, stadslandbouw en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Eenrijige aanaarder

 1. Luuk zegt:

  Fijn zo’n aanaarder, maar waar wordt deze gestald? Is er iets als een gemeenschappelijke opslagruimte voor alle landbewerkings apperatuur en machines?

  Like

  • frankenco zegt:

   Die staat bij ons in de schuur, bij alle andere aanhangwerktuigen zoals maaier, rotorkopeg, cultivator, aardappelpoter, aardappelrooier, hakselaar, palletvork.

   Like

Reacties zijn gesloten.