ZELFVOORZIENEND

Het doel van dit project was om zoveel mogelijk selfsupporting te zijn, autarkisch wonen wordt het ook wel genoemd. Wij wilden:

  • onze eigen brandstof gaan kweken en verbranden (Olifantengras);
  • het huis bijzonder goed gaan isoleren (berekende EPC is – 0,12)
  • veel zonnepanelen om elektriciteit op te wekken;
  • zonnecollectoren om warmte op te wekken voor water en verwarming
  • onze eigen groente en fruit kweken;

Verder zijn wij wel aangewezen op water, elektra en data van de buitenwereld.

Helaas is het eerste onderdeel gesneuveld. De kosten van het kweken, oogsten, transporteren (50 kuub per jaar) en verbranden van Olifantengras staan in geen enkele verhouding tot de besparingen en de footprint van de hele onderneming is niet goed te praten.

Omdat de vergunningen zijn verleend en het bouwplan klaar is, kunnen we geen warmteopslag in de grond meer integreren. Dat is jammer.

We schakelen nu over op het vergassen van stukshout met een computergestuurde houtvergasser van ETA. De eerste jaren kopen we hout van Staatsbosbeheer dat we direct uit het bos halen, daarna hopen we over te kunnen schakelen op hout van eigen land. Deze oplossing is CO2 neutraal, heeft een minimale footprint en er hoeven geen bomen vanuit Zuid-Amerika voor naar NL vervoerd te worden vanuit de oerwouden. We hebben ca. 400 wilgen geplant. Wilgenhout is relatief licht maar per kilo doet de verbrandingswaarde niet onder voor andere houtsoorten.

De houtvergasser verwarmt een warmtebuffer van 2.200 liter. We kunnen die warmtebuffer ook verwarmen met de zes zonnecollectoren.

Op koude winterdagen gaat per dag een kruiwagen hout in de vergasser. Vanaf mei doet de zon het bijna helemaal alleen.

Lees hier de update over onze warmtevoorziening

Wat is EPC? lees daarvoor hierhier en hier.

7 reacties op ZELFVOORZIENEND

  1. Pingback: STUDIEDAG | BOUWEN IN OOSTERWOLD

  2. Baud zegt:

    Hi Frank,

    ken jij het principe van passief wonen? (zie google) In zweden zijn zelfs huizen zo goed geisoleerd dat ze totaal zonder verwarming kunnen, de warmte van een lichaam en verlichting is voldoende voor comfortabel wonen!

    Groet Baud (vader van Klaas)

    Like

  3. geertjeshof zegt:

    Beste Frank,

    Allereerst hulde voor je streven om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Qua voedsel, verwarming en waterzuivering is dat inderdaad (tot op zekere hoogte) mogelijk. Maar wat ik bij de verhalen (niet alleen dat van jou) over Oosterwolde mis, is het besef dat er 24 uur per dag, 7 dagen per week dieselgemalen staan te ronken om de Flevopolders droog te houden. Naarmate de zeespiegel stijgt zullen die alleen maar harder moeten werken. Voor mij was dat een reden om niet in het Oosterwolde project te stappen (hoewel ik het verder een spannend en on-Nederlands project vind). Zowel het feit dat je dat eigenlijk moet meerekenen in de vraag “hoe duurzaam woon jij”, als het risico dat de gemalen het op een zeker moment (incidenteel) niet meer aankunnen (met opbarsten van zout water, verbrakking van sloten en grond, stagnatie van de afwateringen andere nattigheid als gevolg) vind ik een groot bezwaar,. Ben wel benieuwd naar jullie overwegingen dienaangaande.

    Hartelijke groet en veel succes, Geertje

    Like

    • frankenco zegt:

      Beste Geertje,
      Dat was onze voornaamste bedenking en we hebben er lang over nagedacht. Uiteindelijk hebben we het toch gedaan omdat wij inschatten dat de Staat der Nederlanden in de komende honderd jaar de Flevopolder waarschijnlijk niet onderwater zal gaan zetten. En in overstromingen op die plek geloof ik niet. Niet alleen zitten we al achter drie dijken, ook denk ik dat er al genoeg mensen zijn die ervoor zullen zorgen dat onze dijken opgehoogd gaan worden. Wanneer het toch van een overstroming door zeewater komt, zal die watersnood niet op zich staan en spelen er heel andere problemen. Dan is de waarde van ons huis ook het probleem niet meer. Dan zal Nederland moeten opschuiven naar Duitsland of zo. Met dat soort scenario’s is vanwege de ongewisheid ervan geen rekening te houden. Vast staat wel dat je dan ook op buiten de polder een probleem hebt..
      En tot die tijd heb ik er alle vertrouwen in dat de gemalen zullen blijven functioneren op wat voor brandstof dan ook. Zo moeilijk is het niet om die te laten draaien en voldoende grote voorraden brandstof aan te leggen.

      Like

    • Kristiaan zegt:

      Beste Geertje,
      De polder moet inderdaad continu bemalen worden. Misschien helpen wat getallen bij je afweging. Het bemalen geeft een energieverbruik van ongeveer 4.000 huishoudens,.ten opzichte van 165.000 huishoudens in Flevoland. Zo kost het wonen in de polder 2,5% meer energie dan op het ‘oude land’. Het waterschap heeft al veel electrische gemalen, en is bezig met verdere verduurzaming van de bemaling, zie http://www.zuiderzeeland.nl/werk/projecten-buurt/energie-gemalen/

      Like

      • frankenco zegt:

        Daar komt bij dat in de Polder makkelijker veel meer energie opgewekt wordt met molens en zonnepanelen. Zouden we elders gaan wonen, dan is het maar zeer de vraag of we dan zoveel energie zouden opwekken. Ook gaan we ons huis verwarmen met biomassa van het land. Dat is buiten de polder ook veel lastiger te realiseren, althans onbetaalbaar voor ons. Kortom: voor een goede beoordeling kijk je niet alleen naar wat het kost om in de polder te wonen maar ook hoeveel het oplevert, en dit in verhouding tot het alternatief. Ik ben ervan overtuigd dat we de wereld een dienst bewijzen door in de polder te gaan wonen.

        Like

  4. Een groot gedeelte van Nederland ligt onder de zeespiegel dus als we het daar over gaan hebben, wordt het een beetje moeilijk om in dit land te wonen. 😉 Deze gemalen kunnen misschien op den duur wel op biogas gaan werken wat gegenereerd wordt door vergistingsinstallaties. In China schijnt dat heel normaal te zijn.
    http://www.maris-projects.nl/project/vergisting-installatie-anyang
    We lopen

    Like

Plaats een reactie