ENERGIEOPSLAG

Energie opwekken met zonnepanelen en windmolens is makkelijk. Maar zonder aansluiting op het energienet kom je niet de winter door. Waarom dat zo is lees je hieronder.

Het grote probleem met zelf energie opwekken is en blijft nog een paar jaar: het bewaren van energie. Al leg je je hele dak vol met 40 zonnecellen, je komt daar de droevige wintermaanden zonder noemenswaardige zonnestralen niet mee door. Daarom zijn wij voorlopig aangewezen op het elektriciteitsnet. Dat is feitelijk de goedkoopste accu ter wereld.

Er zijn projecten van mensen die afgedankte accu’s van elektrische auto’s gebruiken of die een stel loodaccu’s neerzetten. Wij weten inmiddels uit ervaring dat hiermee niet de hoeveelheid energie in kan worden opgeslagen om de winter mee door te komen. Die oplossingen zijn op z’n best leuk om de dagelijkse fluctuaties op te vangen in voorjaar, zomer en najaar of om je afname van het net in de daluren te concentreren.  Maar voor opslag van energie om een paar weken in de winter mee door te komen zijn ze volstrekt onbruikbaar.

Een klein rekensommetje:

Wij gebruiken momenteel met vier personen en kantoor aan huis ca. 8000 kWh per jaar ofwel gemiddeld 22 kWh per dag. Dit is wellicht twee maal meer dan een gemiddel huishouden maar dat doet er even niet toe. Dit is een gemiddelde dag, uiteraard is het verbruik in de winter veel hoger dan in de zomer waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Wanneer we uitgaan van dit gemiddelde gebruik zouden we om een enkele dag aan stroom te kunnen opslaan 16 hele grote loodaccu’s moeten plaatsen (die grote jongens van 80 kilo en 230 Ah waarop scheepsdiesels en vrachtwagens gestart worden.)

Zie rekenschema hieronder. (vermogen is spanning maal stroom ofwel P=V*I)
vermogen [kw] stroom [A] spanning

vermogen [kW] stroom [A] spanning
[V]
gem.verbr/dag 22000 96 230
gem.verbr/dag 22000 917 24
2 Loodaccu capaciteit 5520 230 24
effectieve cap. (50%) 2760 115 24
benodigde accus (12V) 8 *2
voor slechts 1 gemiddelde dag

Uiteraard zal de energiebehoefte in het nieuwe huis met hoge isolatiewaarde en overal LED’s beduidend lager zijn. Maar al zouden we een bizarre bezuiniging kunnen realiseren en nog maar 15% nodig hebben van wat we nu verbruiken, dan zouden we nog voor elke dag in het donker grofweg 2 grote accu’s nodig hebben.

Er vanuitgaande dat zeker 10 weken lang in de winter amper opgeladen kan worden zou je dus voor al die 70 dagen maar liefst 140 accu’s moeten plaatsten. En die gaan als je mazzel hebt maximaal 10 jaar mee…. En die kans is klein want accu’s houden er niet van om ver ontladen te worden en al helemaal niet om weken lang leeg te staan. En dat risico is niet gering in dit land.

Een grote windmolen zou dit probleem kunnen oplossen. Die kan ook in de winter je accu’s bijladen. Dit aspect is nog niet verwerkt omdat nog niet zeker is of we een (stille) windmolen mogen plaatsten en hoeveel dat gaat opleveren zo vlak achter de bosrand. Let wel, we bekijken hier niet of het rendabel is, het gaat er alleen maar om of je in de winter je accu’s kunt bijladen. Die molen heeft in de zonnige perioden geen enkele functie behalve terug leveren aan het net, voor zolang als dat nog kan (na 2020 zou dat terugleveren tegen inkooptarief wel eens kunnen ophouden).

Veel andere opties voor opslag van een serieuze hoeveelheid energie is er momenteel niet voor particulieren. Er lijkt echter licht aan de horizon..:

Met grote belangstelling volgen we de ontwikkeling van bijvoorbeeld Dr. Ten. Daar worden momenteel de eerste tests gedaan met zoutaccu’s.

interessante links:

http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/66937/energieopslag-3-keer-feit-3-keer-fictie/

http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/72528/top-5-succesvolle-doorbraken-voor-2015/

3 reacties op ENERGIEOPSLAG

    • frankenco zegt:

      Jazeker!
      Wat mij opvalt is dat die leveranciers zich vooral richten op het opvangen van de dagcyclus of misschien de meerdaagse cyclus. Ze bieden bovendien veel meer dan accu’s. Die leveranciers willen graag hele systemen leveren. Dat doen ze behoorlijk goed. Maar wanneer je gewoon voor de hele winter stroom wil opslaan, spelen andere mechanismen een rol. Dan heb je het over ca. 95% autarkisch niveau o.i.d. Voor de rest gebruik je een generator. Dan heb je niet direct behoefte aan leveranciers van mooie omvormers of slimme omschakelaars of wat dan ook. Dan heb je behoefte aan veel opslagcapaciteit voor weinig geld met een lange levensduur. Het gaat vooral om de beste verhouding tussen opslagcapaciteit en kostprijs. Zoiets als de prijs per gigabyte voor harde schijven. Dus bij accu’s: de prijs voor de opslag van een kWh. Daarbij dient meegerekend te worden dat de levensduur van de accu beperkt is en met de jaren de capaciteit vermindert. Ik heb begrepen dat vooralsnog de loodzuur accu’s de gunstigste oplossing vormen. Geavanceerde accu’s als Li-Ion accus’s zijn lekker licht maar ook veel duurder.

      Like

  1. Hanz zegt:

    Ik ben nu aan het onderzoeken of het mogelijk is om zelf stroom op te wekken met een stirllngmotor, aangedreven door warmte uit een houtvergassingsinstallatie. De elektra opslaan in een tesla-accu o.i.d. en de warmte in een goed geiïoleerd watervat. Dan hoef je om de paar dagen maar een paar uur te stoken.

    Like

Plaats een reactie