Stadslandbouw in Oosterwold (herzien)

Wij Oosterwolders worden geacht meer dan de helft van onze grond voor (stads-) maak oosterwold stadslandbouwlandbouw te gebruiken. Het land moet zogezegd iets opleveren dat nuttig is voor ons dagelijkse leven. De definitie van stadslandbouw binnen Oosterwold staat in een van de brochures die wij bij het intake gesprek kregen, hier rechts afgebeeld.

Daaruit blijkt dat stadslandbouw ruim uitgelegd kan worden. Het gaat niet alleen over voedselproductie, ook om het vermarkten ervan. En het gaat niet alleen om voedsel maar ook om duurzame energie (opwekking?), sociale cohesie, educatie etc. De exacte tekst is als volgt:

moderne stadslandbouw

Een interessant artikel over stadslandbouw vond ik op de site van onze Rijks overheid en is hier te downloaden. Daarin staat de volgende definitie opgenomen.definitie stadslandbouw.JPG

Bij de invoering van het Bestemmingsplan Oosterwold is de definitie flink aangescherpt:

“1.60 stadslandbouw

stadslandbouw is het telen, oogsten en afzetten van voedsel in of in de nabijheid van kernen. Onder stadslandbouw valt ook veeteelt en de kweek van vissen voor consumptie. Leidend is dat er een agrarisch product uit voort komt en dat sprake is korte voedselketens. Het kan daarbij zowel gaan over voedselproductie die professioneel of voor zelfvoorzienend gebruik wordt beoefend. Stadslandbouw levert een bijdrage aan de voedselopgave van de regio. Stadslandbouw heeft in Oosterwold ook zorg, recreatieve (leisure), educatieve, landschappelijke en economische (werkgelegenheid, zelfstandige ondernemingen) dimensies. Het verschil tussen stadslandbouw en reguliere landbouw zit niet zozeer in schaal, vorm en intensiteit van de voedselproductie, maar in het zoeken en aangaan van verbindingen met kernen, het realiseren van korte ketens in de voedselproductie en het realiseren van zo min mogelijk vervoersbewegingen;”

Mag je onder dit bestemmingsplan nog wel hout kweken om zelf je huis warm te stoken? Je zou die mogelijkheid kunnen inlezen in de laatste zin: het realiseren van zo min mogelijk vervoersbewegingen. Want het is nogal een verschil of ik houtpellets uit Zuid Amerika moet kopen of mijn eigen boompjes kan verbranden. Ook  zijn de definities van “landbouw” en “agrarisch product” op zich niet gegeven dus ook die zou de productie van brandhout kunnen omvatten. Wellicht is het een idee voor het Bestuurlijk Overleg Oosterwold om hier een nadere toelichting aan te wijden?…

Betreffende onze eigen kavel kan ik met plezier melden dat ons tweede seizoen een succes is. We betalen veel leergeld en toch kunnen we er van leven. Ik zal later meer bloggen over onze ervaringen. Onze 1,7 hectare landbouwgrond staat stampvol met 6 soorten aardappelen (3000 planten), wortelen, artisjokken, veel soorten bonen/peulen/erten, kolen, frambozen, bramen, aardbeien, diverse soorten bessen, ca. 50 (hand-) fruitbomen, veel notenbomen, 400 wilgen (warmteproductie), asperges, sla-soorten, etc. etc.

Daarnaast hebben we inmiddels twee bijenvolken. Die halen honing uit onze bloemenvelden en vooral uit het bos. Gisteren hebben we voorzichtig de eerste honing geoogst. We waren volstrekt verrast door de smaak. Bijna 2 liter heerlijke volle, donkere en kruidige honing, ronduit geweldig! Dat wordt sporten (honing: 320 kcal/100ml).

Tenminste zoveel plezier hebben we overigens van de kas. Daarin staan 5 soorten basilicum, verveine, paprika, komkommer en tomaat. De spinazie is al op. Dit weekeind hebben we de eerste paar kilo pesto gemaakt, komende maand volgen nog 20 kilo´s. Nu de vermarkting nog..

IMG_1741.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in bijen, biologisch, bomen, Landbouw, stadslandbouw en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Stadslandbouw in Oosterwold (herzien)

  1. mark40 zegt:

    Mooi om te zien hoe jullie er schijnbaar tomeloze energie in steken 🙂
    Fantastisch dat grond in zo’n korte tijd zoveel kan opleveren en dan bedoel ik neit alleen producten.
    Als bijenleek vraag ik mij nog af: laten jullie voldoende voedsel voor de bijen zelf? Ik herinner mij een ambachtelijke imker die zich altijd wat schuldig voelde: ‘het is hún eten…’ 😉
    Leergeld hebben wij zelf ook betaald in een eerder moestuintje van 10m2… Ik verbaasde mij over mijzelf in de context van 10.000 jaar landbouwervaring als mensheid en dan nog de meest basale dingen moeten heruitvinden. Apart hoe dat werkt. Moet nog iets zien te vinden om die 1.500m2 landbouwgrond van straks met minder leergeld te benutten.

    Like

Reacties zijn gesloten.