ELECTRICITEIT

Energie opwekken is geen probleem. Dat zouden we kunnen doen door:

  1. zonnecellen te plaatsen om elektriciteit op te wekken;
  2. zonnecollectoren te plaatsen om warm water te maken;
  3. een windmolen te plaatsen zodat we ook in de wintermaanden elektriciteit kunnen opwekken.

Energie opslaan is echter een groot probleem, lees daarover de pagina Energieopslag.

Van een andere initiatiefnemer heb ik begrepen dat zowel de elektriciteitsleverancier, waterleverancier als KPN de huizen in Oosterwold zullen aansluiten tegen het normale aansluittarief. Dat zou heel mooi zijn..

Is het dom om een slimme energiemeter te laten plaatsen?

In nieuwbouw wordt tegenwoordig standaard een nieuwe, zogenaamde intelligente energiemeter geplaatst. Je hebt geen keuze. Met intelligent is bedoeld dat er een microprocessor, een communicatiemodule en een afzonderlijke schijf voor afname en teruglevering inzit.

Er wordt gedaan alsof dit voor de consument voordelen oplevert. Het zou de mensen bewuster maken van hun energieverbruik. Dat is grotendeels onzin. Mensen die daarin echt geïnteresseerd zijn kunnen heel makkelijk zelf hun energieverbruik registreren met een heel eenvoudig apparaatje.

Het voordeel van een slimme meter is uitsluitend voor de leverancier. Die kan straks op afstand de levering stop zetten en hij kan een lager tarief betalen voor teruggeleverde stroom (nu krijg je daarvoor net zoveel als je zelf betaalt bij afname). Daarmee worden je zonnepanelen dus minder rendabel in de toekomst. Maar eerlijk is eerlijk, het energienet is de goedkoopste accu ter wereld. Wanneer we niet kunnen terugleveren aan het net zijn we aangewezen op accu’s. Het gebruik van accu’s om de wintermaanden door te komen is praktisch onhaalbaar. We komen dus niet los van het net.

En hoe zit het met de privacy?
De slimme meter stuurt met grote regelmaat je verbruiksgegevens naar de leverancier, via GPRS of via ethernet. De meter is qua beveiliging niet anders dan iedere andere computer op aarde: die is te hacken. Anderen kunnen zien wanneer je energie verbruikt (op vakantie bent..) en kunnen je installatie uitschakelen. De stelling dat het systeem veilig zou zijn is per definitie ongefundeerd.

Wanneer je niet wilt dat anderen kunnen zien wanneer jij veel stroom afneemt kan je de communicatiemodule gewoon laten uitschakelen. De potentiële privacyschending hoeft dus geen deal breaker te zijn. Dan mag je als vanouds zelf je gegevens jaarlijks doorgeven.

Wat moeten wij ermee in Oosterwold?

Je hebt geen keuze voor wat betreft het soort meter. Nieuwbouwhuizen krijgen standaard een nieuwe meter. Wel kan je de communicatiemodule uitschakelen om er zeker van te zijn dan niemand in je huis kan meekijken en de controle over je meter kan overnemen. Doen dus!

Plaats een reactie