Updates gebiedsregisseur, BTW??

Er is weer een nieuwe update van de gebiedsregisseur. Deze vindt u hier.

Zeer verontrustend is de mededeling over mogelijke verschuldigdheid van 21% BTW. Tot nu toe was de overtuiging dat geen BTW verschuldigd is. Dit is bevestigd door PWC in 2014. Maar de inspecteur heeft zijn eigen bevoegdheid en kan anders beslissen.

Ik kan enkel gissen naar de impact die dit zou hebben wanneer ondanks alle toezeggingen, contracten en anderszins geschapen verwachtingen door onze overheid (waaronder de Gemeente Almere) BTW met terugwerkende kracht geheven zou gaan worden op inmiddels geleverde kavels. Wat betekent dit voor de hypotheken? Wat indien je die 21% niet kunt ophoesten?

Voor nu kunnen we slechts geduldig wachten en hopen dat de inspecteur van de belastingdienst zich baseert op dezelfde wetten, regelingen en feiten als PWC in 2014.

Hieronder ter verdere illustratie de screendump van de site van de gemeente Almere. Zijn de leveringen van vóór 1 januari 2017 veilig?

BTW Oosterwold.JPG

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Updates gebiedsregisseur, BTW??

 1. Margreet zegt:

  Ha Frank. De btw-vrije regeling is volgens de website van de gemeente per 1 januari 2017 (ruim een jaar geleden) “bevestigd” door de Belastingdienst (zie http://maakoosterwold.nl/wat-kost-een-kavel/) met daarbij natuurlijk wel dat venijnige zinnetje dat – mocht de Belastingdienst zich bedenken – de kosten voor btw verhaald zullen worden op de initiatiefnemer. Geen poot om op te staan dus, maar je kunt je afvragen of de standaardpijs per m2 dan niet naar beneden moet – in elk geval voor particuliere kavels. (Hetzelfde geldt voor kavels die binnen de geluidszone liggen. Feitelijk is de grond daar minder waard sinds de gemeente de geluidstoets van zolder heeft gehaald en duidelijk is dat die kavels minder aantrekkelijk zijn.)
  Wat mij vooral intrigeert is dat Oosterwold aanvankelijk ging om de eigen verantwoordelijkheid van de burger. It takes two to tango … Wat is de verantwoordelijkheid van de verkoper van de grond in dit geval?

  Like

 2. Pieter Bodewits zegt:

  Is het eigenlijk duidelijk wanneer de inspecteur tot een definitief besluit komt? Is daar iets over te zeggen? Is het besluit van zo’n inspecteur onherroepelijk? Het lijkt nu dat het lot van veel mensen in de volstrekte willekeur van 1 persoon ligt.

  Like

Reacties zijn gesloten.