Weer 650 m weg gereed: Hannah Arendtweg

Recent is de grond onder de Hannah Arendtweg geleverd.

Wij hebben hiermee samen met 22 anderen initiatiefnemers invulling gegeven aan onze plicht om langs de kavels een weg aan te leggen zodat zij en de verderop gelegen kavels hun kavel kunnen ontsluiten. Op deze wijze dragen wij bij aan de organische groei van Oosterwold šŸ˜‰

Het was aanvankelijk niet makkelijk om met 22 toekomstige buren tot overeenstemming te komen over de financiering van de weg. De weg moest er namelijk liggen nog voordat de eerste initiatiefnemer zou gaan bouwen. Waar moest het geld voor de aanleg van de weg vandaan komen? En hoeveel moet uiteindelijk iedereen betalen?

Verdeling kosten:

Wij kwamen tot de slotsom dat een eerlijke verdeling van de kosten niet bestaat. Wat de Ć©Ć©n eerlijk vindt, is volgens een ander mogelijk reuze oneerlijk. Wij kozen ervoor dat iedereen, ongeacht de lengte van de weg langs zijn kavel en ongeacht hoeveel hij van de weg gebruikt, hetzelfde zou gaan betalen.

De kosten voor de aanleg van de weg betalen we uit de initiƫle financiƫle bijdragen die alle leden betalen op het moment dat zij lid worden. Vervolgens wordt middels een additionele (periodieke) bijdrage gespaard voor de toekomstige verharding. Ten slotte betaalt iedereen per kwartaal een bescheiden bedrag van 15 euro voor het onderhoud van de weg.

Financiering

En hoe leg je een weg aan terwijl er nog geen leden zijn omdat er nog geen kavels langs de weg zijn verkocht? Wij kozen ervoor dat (bijna) iedereen vlak na het oprichten van de vereniging Hannah Arendtweg lid zou worden, dus voordat zij hun grond kopen, en zijn eerste financiƫle bijdrage zou betalen (met een aparte regeling voor het geval zij hun initiatief moeten staken). De partijen die als eerste belang hebben bij de weg zouden vervolgens ook hun toekomstige financiƫle bijdragen reeds betalen. Vanuit deze bijdragen kon de vereniging de grond voor onder de weg kopen en de puinweg laten aanleggen. Op deze wijze kunnen we de weg op eenvoudige manier financieren zonder allerlei onderlinge afspraken over leningen of voorschotten.

Toekomstige verlenging van de weg

Met de aanleg van de Hannah Arendtweg wordt het ook mogelijk voor andere kavels om daarop aan te sluiten. Omdat wij niet kunnen voorspellen hoeveel kavels dat gaan doen en hoeveel weg zij wensen kunnen we de daarmee gemoeide kosten niet ramen. Wij hebben daarom (in overleg met de gemeente) geregeld dat toekomstige verlenging wordt gerealiseerd door toekomstige buren (die wƩl lid worden) en dat de Vereniging vervolgens het onderhoud voor haar rekening neemt.

Ontsluiting van het hele gebied tussen de sloten??

Over hoe de rest van het gebied mogelijk ontsloten gaat worden volgt meer in de volgende blog. Mensen die hierover al ideeƫn hebben nodig ik uit om te reageren op dit bericht.

Dit bericht werd geplaatst in feest, kavelweg, weg en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Weer 650 m weg gereed: Hannah Arendtweg

 1. Gefeliciteerd met deze mijlpaal!

  Like

 2. Frans zegt:

  Hoi Frank,
  Dank voor het delen.
  Je geeft aan dat iedereen hetzelfde bedrag betaald.
  Is dit per kavel of per huis(houden)?
  Ik neem aan dat je bedoelt per huishouden gezien het aantal woningen op Bosveld 2.

  gr,
  Frans

  Like

  • frankenco zegt:

   Dat is per zakelijk gerechtigde Frans. Bosveld2 is in aparte appartementsrechten verdeeld, zakelijke rechten dus. Die betalen vervolgens per huishouden.

   Like

 3. Egel zegt:

  Waarschijnlijk is het handigste om uiteindelijk een van de takken van de Hannah Arendtweg door te trekken naar de kievitsweg tussen kavel 183 en 320 door. De Ubuntulaan naar westen af te buigen zodat die ongeveer midden van 171 uitkomt. De Rumilaan ook naar het westen af te buigen langs 461, er kunnen dan ook een paar kavels daar oost van op ontsloten worden. Van de rest heb ik nog geen duidelijk beeld.

  Verder geen wegen over de zuidelijke sloot, maar tenminste twee fiets-/ voetbruggen.

  Like

 4. Egel zegt:

  Voor de Ubuntulaan hebben we niet per huishouden gerekend, omdat dat bij een van de kavels niet goed te bepalen is. We gebruiken voor de aanlegbijdrage een verdeling met als factoren weglengte en kaveloppervlak. De onderhoudsbijdrage gaat in principe per kavel, maar kan verhoogd worden voor kavels met meerdere zakelijk rechten of om andere redenen intensiever gebruik.

  Like

  • frankenco zegt:

   In andere wegverenigingen heb ik opgenomen dat indien het aantal huishoudens niet evident is, wordt uitgegaan van het aantal equivalent huishoudens. Dit is aan de hand van een aantal nader bepaalde factoren te bepalen door het bestuur in overleg met de zakelijk gerechtigden. Zo zou een gebouw dat 16 niet zelfstandige woonruimtes omvat met vier ingangen en vier keukens/vier badkamers gelijk gesteld kunnen worden met bijvoorbeeld 4 equivalent huishoudens. Het blijft uiteraard een subjectieve zaak en er zal in alle redelijkheid naar een uitkomst gezocht moeten worden.

   Like

Reacties zijn gesloten.