Wat kost een kavel in Oosterwold?

De kostprijs van een kavel bedraagt de kostprijs van de grond, vermeerderd met de kosten voor het bouwrijp maken. Omdat velen niet kunnen inschatten hoeveel dat kost en wat ervoor nodig is volgt hieronder een zeer grove opsomming. Wanneer je boven de aanschafkosten van de grond een bedrag van ca. € 25.000 tot € 40.000 optelt ben je voor de meeste situaties waarschijnlijk dekkend wanneer je de hele ontwikkeling zelf doet (status 2017). Huur je iemand in om alles voor je te regelen, dan komt diens loon er nog bij.

Koop je bijvoorbeeld een kavel van 2.000 m2 standaard kavel en neem je de ontwikkeling geheel zelf ter hand (veel werk) dan ziet het er zo uit (zoek op “rekentool” voor de meest recente versie):

verwerving grond en exploitatiekosten: € 80.155   (2017 prijzen)
bouwrijp maken incl. vergunningen etc. ca. € 25.000,- tot € 40.000
totaal voor 2.000 m2:                                € 105.000 – 120.000,-.

Opmerking: download hier de rekentool om zelf de kosten van de kavel te berekenen.
De rekentool is gemaakt voor verschillende typen kavel. Momenteel verkoopt te gemeente alleen nog Standaard kavel.

Indien je iemand in de hand neemt om het ontwikkelplan op te stellen, vergunningen aan te vragen en afspraken te maken over wegen, nutsvoorzieningen etc,. dan komen de kosten die daarmee zijn gemoeid er nog bij.

Ben je op zoek naar iemand die je kan helpen bij het ontwikkelen van een kavel en/of het bouwen van een huis? Bel dan met mij: 0620 707426 😉

Toelichting

Kavel

Allereerst natuurlijk de verwervingskosten van de grond. Daar komen vervolgens de exploitatiekosten van de gemeente bij. Prijzen tabel hieronder zijn uit 2016/2017. Zie hier de actuele prijzen van de gemeente.

grondprijzen-2016-2017

algemene kosten levering

Daar komen verder wat kosten bij die per notaris en per kavel iets uiteen kunnen lopen. het betreft de kosten voor de notaris, kadaster, gemiste pachtkosten, wettelijke recherches. In totaal ca. € 2.000 tot  € 3.000 euro. Er is geen overdrachtsbelasting en BTW verschuldigd.

Onderzoeken

Dan is nodig: archeologisch onderzoek, sonderingsonderzoek en ecologisch onderzoek. Afhankelijk van de kavel en de soort opstal zijn de kosten per project iets anders. Sommigen zijn met een paar duizend euro klaar. Anderen (met veel archeologisch onderzoek) zijn wellicht tegen de € 10.000 kwijt. Sinds medio 2018 hoef je niet meer zelf het archeologisch onderzoek te doen. De kosten worden echter wel doorberekend door de gemeente via een opslag per m2.

Ontsluiting

Om bij de kavel te komen moet je wellicht lid worden van een vereniging. Voorts dien je zelf langs één zijde een kavelweg aan te leggen. De kosten zijn wederom verschillend afhankelijk van de situatie. Ik gooi het even op € 3.000 tot € 15.000. hieronder vallen ook kosten voor de drainage, het ontwerp van de weg door het ingenieursbureau, eventuele duiker om over de sloot te komen etc. Onder omstandigheden kan het zeker duurder uitpakken.

Mogelijk moet je lid worden van een kavelwegvereniging. De kosten daarvan verschillen per vereniging en schat ik op 1.000 tot 5.000 euro.

Ga je zelf een weg (samen met anderen) aanleggen, dan dient een ingenieursbureau nog een tekening van de weg te maken. Deze is nodig voor de wegenbouwer om de coördinaten uit te zetten en voor de nutsvoorzieningen om het kabeltracé te ontwerpen. Deze kosten deel je doorgaans met meerderen en zullen per kavel wellicht een paar honderd euro betreffen.

Water

De kavel dient een waterberging te hebben. Reken voor het graafwerk gerust € 500 tot € 3.000.

Helofytenfilter

Een helofofytenfilter laten aanleggen kost ongeveer € 6.000,- voor een 16 m2 filter (2 tot 4 personen continu). Per leverancier kan het een paar honderd meer of minder zijn.

Fruitbomen en struiken

Uiteraard wil je tussen de middag een appeltje van de eigen boom eten. Een paar fruitbomen, bramen, frambozen, bessen, etc.. voor € 1.000 tot 2000,- koop je een hele tuin vol. Deze kosten hangen volledig af van de eigen voorkeur en zijn niet verplicht. Ze zitten niet in het budget hierboven.

Nutsaansluitingen

Standaard tarief voor aansluiten, ca. 1.500,

Bouwplaats

Ga je op een terp wonen? Dan komt daar een de kraan met machinist en wat vrachtwagentjes zand bij. De kraan is een of twee  dagen bezig, ca. 500 tot 1000 euro. Het zand kost ook niet de wereld.

Reken voorts nog een dergelijk bedrag voor wat verharding op de kavel zelf waar de vrachtwagen en kraan kan staan voor tijdens de bouw.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, kosten, rekentool en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Wat kost een kavel in Oosterwold?

 1. Loes Walsteijn zegt:

  En als iemand weet hoe het moet, is het Frank wel. Met mij zijn velen in Oosterwold hem zeer dankbaar voor het vele voorwerk dat hij voor ons heeft verricht.

  Like

 2. LS,

  Graag wil ik u een aantal vragen stellen over het project in Oosterwold. Hoe kan ik u het beste bereiken?

  Like

 3. Pingback: REKENTOOL GRONDPRIJS OOSTERWOLD 2017 | BOUWEN IN OOSTERWOLD

Reacties zijn gesloten.